Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки

05.09.2023г 488
Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки
Мнозина от нас мечтаят за къща на село, водени от носталгичното чувство за летата при баба и дядо или просто желанието да прекарват повече време след зеленина, в грижа за екологично чиста продукция и цветни лехи. Но всъщност както изборът, така и свързаните с тази покупка режийни разходи изискват внимателна преценка.

Обмисляйки покупка за къща на село, трябва да имате предвид няколко основни и важни неща.

1.       Локация

Местоположението на селото трябва да отговаря на вашите възможности да посещавате и полагате грижи за имота. Можете да определите радиус, в който да съсредоточите вашето внимание. Важно е селото да е с добри транспортни връзки, поддържана инфраструктура, наличие на хранителен магазин. Допълнителен плюс би била развита читалищна дейност и други социални инициативи. 

2.       Състояние на къщата

Повечето селски къщи се нуждаят от дейности по реновацията им. Възможно е някакъв ремонт вече да е бил направен, но може той да е само козметичен и да има скрити дефекти. Необходимо е да се прецени състоянието на покрива, дограмата, вътрешните стени /пукнатини и проблеми с конструкцията/ и двора. Често разходите, вързани с тях могат да надхвърлят цената на имота. Важно е да се прецени и вида на къщата, дали е гредоред или масивна такава.

3.       Комуникации

Задължително трябва да се информирате какви са наличните комуникации към имота. Ако има проблем с електричеството, това ще е свързано с допълнителен разход като електрогенератор. Повечето села са без централна канализация, което е свързано с разходи по почистване на септичните ями. Друг основен момент е как стои въпроса със сметопочистването и извозването на битовите отпадъци.

4.       Дворно място

При избор на имот е важна и големината на дворното място. Често купувачите желаят големи дворни места, но те са свързани със значителни разходи по поддръжката им. Оптималната големина на парцела обичайно е 500– 800 кв.м. Важно е да се провери и какво е водоснабдяването, има ли централна канализация или кладенец. Добре е да решите въпроса с поливната система, а така също и хидрофорна такава, тъй като налягането на водата в селата обичайно е недостатъчно. 

5.       Съседи

За да имате приятно пребиваване във вашата къща на село е необходимо е да се информирате какви са вашите съседи. Дали имотите около вас са населени, а ако не са какви са плановете за тях. Добре е да проучите варианти дали някой би помагал с поддръжката на имота, тъй като той няма да се обитава постоянно.

6.       Документи

Повечето селски къщи са притежавани от поколения и често има нередности в документацията, неправилни квадратури и граници. Добре е да проверите дали строителството на къщата е било законно и как стоят нещата в момента. Преди да купите парцел с къща на село, добра идея е да се запознаете с основния план на селото. Така ще може да разберете инфраструктурата, къде минава пътя, дали има наблизо гора, пасище или защитени територии, които да възпрепятстват разширяването на имота.

Покупката на къща на село не е само розова мечта, а реалност със своите предизвикателства, която си струва всички усилия. После остава удоволствието да се радвате на всички красиви сезони, чист въздух и храна и живот в синхрон с природата!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Покупката на къща на село не е само розова мечта, а реалност със своите предизвикателства, която си струва всички усилия