Средната офертна цена на жилищата във Великобритания стигна рекорд през октомври

26.11.2020г 1384
Средната офертна цена на жилищата във Великобритания стигна рекорд през октомври
Ръстът на жилищния пазар във Великобритания е тласнал офертните цени за жилищата този месец нагоре с най-бързия темп от над четири години, тъй като купувачите са готови да платят повече за по-големи имоти след блокадата тази година, сочат публикувани в понеделник данни, цитирани от Ройтерс.

Имотният портал Rightmove съобщи, че офертните цени са скочили с 5,5% на годишна основа през октомври. Сега средната офертна цена достига рекордните 323 530 паунда (355 164 евро).

Само през октомври офертните цени са нараснали с 1,1% спрямо септември.

„Предишни рекорди рухват на този невероятен пазар и все още остават възможности в похода нагоре на цените на имотите“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

Компанията съобщи, че очаква годишният растеж на офертните цени да достигне връх от около 7% в края на годината.

Други допитвания за жилищния пазар обрисуват сходна картина с търсене, стимулирано от натрупания интерес през блокадата заради коронавируса, и временното замразяване на имотните данъци, както и желание на купувачите за по-големи имоти.

Перспективите за жилищния пазар през 2021 г. обаче изглеждат по-тежки, тъй като безработицата е вероятно да нарасне рязко през последните месеци на тази година на фона на повторното засилване на пандемията от коронавирус и смекчаването на мерките на правителството за подкрепа на компаниите.

В същото време инвестициите в имоти в Китай са нараснали през септември с най-бързия си темп от година и половина насам, подкрепени от силната строителна дейност в момент, когато икономиката набира инерция след коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Инвестициите в недвижими имоти през септември са се увеличили с 12% спрямо същия период на миналата година, най-големия скок от април миналата година насам, когато нараснаха със същия темп. Ръстът се ускорява спрямо 11,8% през септември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба, публикувани в понеделник.

За периода януари-септември инвестициите в имоти са отбелязали скок от 5,6% на годишна база, ускорявайки ръста си спрямо 4,6% за периода януари-август.

Имотният пазар в Китай беше сред първите, които се възстановиха от пандемията благодарение на по-евтините кредити и смекчаването на ограниченията за покупка на жилища.


Но държавните ръководители са притеснени от риска от балон. В редица големи градове през последно време бяха въведени нови ограничения, тъй като властите опитват да предотвратят рязък скок на цените и да контролират финансовата дейност на предприемачите.

От август насам регулаторите затягат контрола върху имотните предприемачи, за да предотвратят необуздано кредитиране в сектора и да ограничат рисковете от натрупване на прекомерен дълг.

Източник: investor.bg
Изображение: Aron Van de Pol от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се ускорява, продажбите се забавят