COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки

26.11.2020г 1497
COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки
Коронавирусната криза е оптимизирала процеса по покупка на жилищен имот, тъй като на пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот. Времето за огледи е намаляло, а необходимият период за сключване на сделка се е скъсил. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Блокадата от средата на март до средата на май с цел овладяване на разпространението на коронавируса е поставила жилищните пазари в двата града на пауза, огледите са спрели, а това се е отразило и на броя на сделките. В Пловдив той е намалял с около 10% през първото тримесечие, спад е отчетен и между април и юни.

В Стара Загора сделките с имоти в началото на годината са нараснали с 10%, но през вторите три месеца са се забавили заради ограниченията вследствие на коронавируса. 

Цените на жилищата в Пловдив и Стара Загора продължават да растат, като увеличението е по-осезаемо в града под тепетата.

Активните купувачи са млади хора на възраст между 28 и 45 години, които искат да се сдобият със собствен дом. Засилен интерес има и към покупка на малки къщи с двор, а така също към по– големи къщи, гравитиращи към големите градове.

Активното жилищно строителство се запазва.

Източник: investor.bg
Изображение:  Alexas_Fotos от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
На пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот