Тенденции на градския пазар във Варна през 2023 година

06.03.2023г 606
Тенденции на градския пазар във Варна през 2023 година
Леко охлаждане на имотния пазар - това са очакванията на всички специалисти от бранша след бурната 2022 г., когато секторът устоя на редица стресове - война, инфлация и покачване на лихвените нива.

Агенция по вписванията отчете за пръв път от 2020 г. спад на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на миналата година. Въпреки това по брой сделки деветте месеца са най-силните за последните 15 години, казват от Агенцията. През четвъртото тримесечие на 2022 г. се наблюдава ръст на сделките с имоти спрямо третото. За град Варна техният брой е 4420 спрямо 3921 за предходното, но за сравнение последното тримесечие на 2021 са били 4828.

Поскъпването на строителните материали доведе до забавяне и ръст на цените на новото строителство.  Въпреки това, поради нарастващата инфлация, съчетана с ниските лихви по ипотечните кредити, търсенето от страна на купувачите се увеличи. По данни на БНБ към края на септември 2022 г. те достигат 4,9 млрд. лв. или 27% ръст спрямо същия период на 2021 г.

Поради гореизброените причини през 2022 година констатирахме бърз темп на покачване на цените и превес на търсенето спрямо предлагането. В град Варна се наблюдава значително поскъпване в сравнение с останалите големи градове, над 30%. Това е свързано с привлекателните проекти и близостта на гравитиращите курорти, които постепенно се превръщат в избор за постоянно местоживеене. 

В началото на 2023 година продължава тенденцията за недостатъчно предлагане и незадоволено търсене. Наблюденията ни сочат, че атрактивни локации, като идеален център, Морска градина, Гръцка махала продължават да бъдат силно привлекателни и цените на квадратен метър продължават да растат (нива от 2 500–6 000 Евро/кв.м.).  След въвеждане на синята зона поскъпване се наблюдава и ръст в цените на предлаганите подземни паркоместа, които достигат рекордните 50 000 Евро за брой. Тук очакванията ни са тази тенденция да продължи, поради липсващи нови парцели за застрояване и ниско предлагане на имоти на вторичния пазар. 

Друга интересна тенденция е засиленото ново строителство, което се разгръща по периферията на идеален център в квартали като Бриз и курортен комплекс „Св.Св. Константин и Елена“ . Цените на новото строителство тук бележат ръст над 30%, като отново липсват нови перспективни терени за застрояване. Основни купувачи са български граждани живеещи тук или в чужбина, а цените вече стартират от 2 500 Евро/кв.м.

Като бюджетни и също силно привлекателни квартали се очертават Младост, Трошево и Възраждане, където средната цена на квадратен метър достига 1 000 Евро/кв.м. С отварянето на третия МОЛ, тези райони остават особено предпочитани от млади семейства. Наблюдаваме силна конкуренция в предлагането на ново строителство, което води до повишено качество и изисквания от страна на купувачите.  

Пазарът на ваканционни имоти остава също привлекателен, но тенденцията е за различен профил на купувачи - това са българи, които инвестират средства, за да ги опазят от инфлацията. Много руски граждани желаят да продадат своите имоти по морето, но поради политическата ситуация и война в Украйна, все още има препятствия за получаване на паричните средства от продажбата и документалното подсигуряване на сделките.

Значителен ръст се наблюдава и при наемните цени, особено след наплива на бежанци от Украйна. Наблюдаваме покачване на средната цена на отдаване на жилища във Варна , която е около 450 - 500 Евро за двустайни и 800 – 1 000 Евро за тристайни апартаменти в широк център. Отчитаме и засилено търсене на луксозни имоти, които се отдават на нива 1 500 – 2 000 Евро. Чуждестранните студенти продължават тенденцията да са голяма част от активно търсещите да наемат, наред с украинските граждани. 

Като предпочитани жилища за инвестиция ще продължават да бъдат двустайните апартаменти в централната част, които от нива 60 000 евро през 2019 година, вече се предлагат на нива над 80 000 евро. Въпреки това, те са търсени заради своята ликвидност и добра доходност от отдаване под наем. 

Очакванията за икономиката през 2023: без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви. 

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията, а това ще задържи цените на тези нива поне до средата на 2023 година. Вероятно след това ще наблюдаваме тенденция на забавяне и успокояване на ценовите равнища и балансиране на търсенето и предлагането.

Източник: Profit.bg
Данни: Topimmo
Изображение: Towfiqu barbhuiya от UnsplashВ началото на 2023 година продължава тенденцията за недостатъчно предлагане и незадоволено търсене