Имотите поскъпват, търсят се по-големи и по-завършени жилища

26.03.2021г 1315
Имотите поскъпват, търсят се по-големи и по-завършени жилища
Пандемията успя да ни направи по-спестовни. Доказателство за това е ръстът на депозитите в банковата система на фона на нулеви лихви, който през изминалата година достигна 11,3 процента. 

Хората обаче все повече търсят алтернатива на банковите спестявания, която освен сигурна да бъде и по-доходоносна. Това естествено доведе до ръст в цените на имотите, който през изминалата година по различни оценки достигна внушителни проценти, както в големите, така и в по-малките населени места. 

Все повече хора обаче се питат, докога ще растат цените на имотите. Няма ли да им се отрази, например ключов фактор като отпадането на мораториума, който направи възможно вноските по ипотеките да бъдат отложени във времето? Припомняме, че на 24-ти март 2021г. беше последният ден, в който клиентите на банките можеха да поискат да се възползват от тази възможност.

Пощенска банка
Нашите наблюдения показват, че пазарът на недвижими имоти е стабилен, а развитието му, на което всички сме свидетели през последните години, продължава. Търсенето на недвижими имоти остава високо, като пандемията накара част от потребителите да преосмислят конкретните си нужди и станат по-взискателни към новия си дом - засили се тенденцията за придобиване на по-големи жилища, както и на имоти в по-краен етап на завършеност.

ОББ
Очакваме стабилизиране на цените на имотите в най-големите градове и лек спад в по-малките градове, села и курорти. За София търсенето на готови имоти с разрешение за ползване продължава да бъде сериозно и да изпреварва предлагането, което за този тип имоти е възможно цените да продължат дори леко да се повишат.

Цените на имоти тип панел, ЕПК, такива в квартали с недобра локация, лоши транспортни връзки и инфраструктура, както и имотите в строеж цените е възможно да получат известна корекция надолу.

Уникредит Булбанк
Ситуацията на пазара показва, че цените на имотите запазват стабилен ръст. На база статистиката публикувана от БНБ се отчита ръст на годишна база в отпуснатите жилищни кредити, който продължава и през 2021 година.

Източник: dir.bg
Изображение: PhotoMIX-Company от pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Криза, като тази от 2008-а не ни грози, категорични са банкерите