Пет съвета към купувачите за тази пролет

24.03.2023г 838
Пет съвета към купувачите за тази пролет
Последните три години забелязваме крайно различни настроения на пазара на недвижими имоти, продиктувани от Ковид кризата, войните и състоянието на икономиката. Те се усетиха във всички точки на света.

Въпреки това, вложението в недвижим имот остава разумно и както изглежда, неповлияно от инфлационния натиск.  Тенденцията е цените да не се повишават, да запазят своята настояща стабилност и по този начин инвестицията да носи все по-голяма бъдеща стойност.  

В някои градове е възможно да се наблюдава спад, поради обезлюдяване или непривлекателност на даден район, но при недвижимите имоти от среден и висок в големите градове, цените остават на високи нива в сравнение с предходни периоди.

Какво означава пазар, доминиран от Продавач?

Пазар на недвижими имоти, доминиран от продавача е термин, който описва ситуация, в която продавачите имат по-голямо влияние върху цените на недвижимите имоти, отколкото купувачите. Такъв пазар се появява обикновено при ниска наличност на имоти и високо търсене, когато продавачите могат да заложат по-високи цени и да изискват по-неблагоприятни условия за сделките, тъй като купувачите имат по-малък избор и по-голям интерес за покупка. В такъв пазар, купувачите са често готови да платят повече за имоти, за да си гарантират желаното имущество, което може да доведе до нарастване на цените. Кратка справка от офертните предложения за двустайни апартаменти в град Варна до 75000 Евро показва, че въпреки наличието на привидно голям брой, само единици не са панелно строителство и са в централен район.

Нашите съвети към Купувачите за тази пролет са:

1.       Бъдете подготвени с реални очаквания и конкретни критерии за имота, който търсите.
2.       Информирайте се за действителната пазарна ситуация от вашите доверени агенти. Задавайте въпроси за реално сключените сделки и ценови равнища, а не само от офертите в рекламните канали.
3.       Преценете добре вашата финансова подготвеност. Наличните средства биха ви помогнали, съчетани с правилно финансиране от кредитни институции.
4.       Действайте! В пазар доминиран от Продавачи сделките се случват бързо и често най- подходящото жилище може да бъде резервирано точно пред вас.
5.       Не отлагайте за по-нататък! Ако имате намерение да купите имот, добрият момент да купите имот е винаги сега, за да съхраните ценността на своите спестявания. 

И не забравяйте, че в решението за покупка няма сезонност, има само добре преценени решения и сбъднати мечти!

 
Източник: Topimmo
Изображение: от  David Clode от Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
 

 

Какво означава пазар, доминиран от Продавач?