Пазарът на имоти е много активен и динамичен

30.03.2022г 941
Пазарът на имоти е много активен и динамичен
В момента основните двигатели на пазара са два - все още привлекателните условия по ипотечното кредитиране със сравнително ниски лихви и страхът от обезценяване на личните спестявания поради все по-силно усещаща се инфлация.

В зависимост от нуждите на купувачите - двустайните апартаменти са предпочитани за инвестиция, а тристайни за основно жилище. Търсят се селски къщи - стари и реновирани или такива, които се нуждаят от ремонт. Предпочитат се райони около град или близо до планина и море, с налични комуникации, спокойни от гледна точка на криминални прояви, гледка и други.

Англичаните присъстват на пазара, но има и други чуждестранни клиенти - поляци, французи, германци. Много активни са и българи живеещи в чужбина. Те търсят имоти с цел бъдещо завръщане в родината, което е много оптимистична и радваща тенденция.

Все още не може да се каже как ще се отрази войната пряко на имотният пазар, косвените влияния вече са факт: ние внасяме желязо, дървен материал и други строителни материали от Украйна и Русия. Също така пряко сме зависими енергийно от Русия. Всичко това днес поскъпва или се наблюдава дефицит. Това води до поскъпване и на строящи се в момента сгради и бъдещи планирани такива. 

Източник: imot.bg
Изображение: Mathieu Stern от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Два са основните двигатели на пазара