Пасивните къщи - енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи

11.06.2021г 1447
Пасивните къщи - енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи
По данни на Европейската комисия над 40% от енергията в ЕС отива за домовете ни. Това прави жилищата най-големия енергиен консуматор на континента. Към днешна дата 75% от сградите са енергийно неефективни, а жилищният фонд е отговорен за цели 36% от парниковите газове.

Белгия, Германия и редица други европейски страни дават възможност за финансово подпомагане на гражданите, които са решили да инвестират в енергийно ефективен дом. В България такива стимули няма.

По думите на архитект Георги Николов от архитектурно студио „Архе“ - построяването на една пасивна къща струва от пет до седем пъти повече от направата на обикновена. Според него това оскъпяване е нищо на фона на ползите и комфорта, които би могла да донесе една такава постройка. В рамките на 10-15 години, което е една малка част от живота на такава сграда, тези инвестиции са се изплатили.

Архитектът разкри, че слънцето е основен фактор за високата енергийна ефективност на пасивните къщи. Той посочи, че обикновено прозорците са ориентирани на юг, а със стъклените фасади има и хубави гледки.

Източник: investor.bg
Изображение: Ярослав Алексеенко от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Инвестициите в сравнение с традиционния дом са от пет до седем пъти повече, но се изплащат в рамките на 10-15 години