Нов офис на ТОПИММО в арт сърцето на Варна, „ТАЛЯНА“

04.08.2023г 607
Нов офис на ТОПИММО в арт сърцето на Варна, „ТАЛЯНА“
С радост споделяме, че новият офис на ТОПИММО отвори врати в началото на най–любимият месец на лятото, август. Eдно истинско бижу в историческото сърце на Варна, разположено  в сграда– паметник на културата, проектирана от Архитектът– аристократ Дабко Дабков, създател на Гранд хотелите Лондон и Мусала, повечето от много други емблематични сгради,  както и Щабът на ВМС, точно срещу който ще ни намерите. Ние сме част от новообразуващия се арт квартал „Таляна”, за който ще ви разкажем повече.

Какво и къде е това „Таляна”?

Това е районът в Стара Варна, в който има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология. Обособен е преди няколко години, с визията да се развива като арт квартала на Варна. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад. Отличава се със застрояване близко до човешкия мащаб, разнообразие от архитектурни стилове, наличието на малки улички и относително спокойствие в сърцето на града. А кафенетата, ресторантите, магазинчетата и галериите правят културно–историческото ядро на Варна още по-привлекателно. Всички те заедно създават неповторимата романтична атмосфера на „Таляна”.

За стойността му допринасят още Етнографският музей и Музеят на Възраждането. Както и Домът на архитекта, където освен че се помещават офисите на двете професионални организации КАБ и САБ, се организират и изложби. Площадчето със шадраван, на което се намира Домът на архитекта, с кафенетата и магазинчето за италиански специалитети, предлагат прекрасно място за срещи или отмора в централната част на града.

Социалната чайна – друга забележителна сграда на същото площадче, уникален и успешен предприемачески проект в подкрепа на младите хора от социални домове, също се утвърди като притегателно място. С множеството интересни лекции и събития, които се организират, с възможността за използване на споделено работно пространство, а отскоро и с възможността да похапнете там, Чайната стана едно от най-популярните места във Варна. А има и още много интересни обекти, които си струва да се посетят.

В района има още и офис сгради – банки, IT компании, корабни агенции – предвид близостта на пристанището, и др.

Защо „Таляна”?

Идеята за обособяване на арт квартал във Варна е на арх. Виктор Бузев. Споделя я за пръв път в интервю през 2015г. И тъй като аналогът на пловдивския „Капан” предстои да се развива край морето, арх. Бузев предлага името му да е „Таляна” – от талян – рибарска мрежа, т.е. отново вид капан, само че за риби. Разбира се, варненският район има  специфики, които го правят неповторим и уникален.

Очакваме ви на ул. „Преслав“ 7 в комфортна обстановка, където миналото се среща с настоящето, a нашият екип от професионалисти ще ви съдейства с усмивка, лоялност и отношение за покупка, продажба, наемане или отдаване на недвижим имот!

Източник: talyana.bg
Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Квартал "Таляна", в който се намира новият офис ще бъде аналог на пловдивския „Капана"