Недвижимите имоти по време на пандемия

17.05.2021г 1024
Недвижимите имоти по време на пандемия
Недвижимите имоти винаги са привличали инвеститорския интерес, изпреварвайки всички други възможности за доходност. 

Невижданата пандемична обстановка, която възникна през 2020 година постави редица сериозни икономически въпроси: какво ще се случи с най-засегнатите сектори, как ще се отрази на заетостта и не на последно място как ще се отрази на цената на имотите. 

Изненадващо или не, 2021 г. даде заявка за силен ръст при сделките с имоти,  у нас през първото тримесечие в повечето големи градове според данни на Агенцията по вписванията от средата на април. Пловдив се оказа първенец с 34% спрямо първото тримесечие на 2020, а столицата с ръст 21% и Варна  /investor.bg/.

Според Евгени Златев, съсобственик и Управител на ТОПИММО, отчитаме засилен интерес към покупката на къщи около Варна. Това не е изненадващо, защото локдаунът и карантините, както и работата от хоумофис, пренаредиха приоритетите на купувачите. Допълнителен тласък дадоха и ограниченията в пътуванията. Купувачите търсят къщи за ремонт с по–големи парцели на атрактивни цени. На цената на гараж в централната част на Варна могат да се закупят масивни къщи с парцели над 1500 кв.м., които дори и в не толкова привлекателни села и в радиус 100 км от Варна, намират своите нови собственици. На другият полюс е търсенето на просторни жилища с големи квадратури и минимум три спални. Това е в противовес на тенденцията преди пандемията, когато купувачите се интересуваха предимно от маломерни жилища. Евгени Златев отчита, че на пазара почти отсъстват чужди купувачи. 

В новото строителство във Варна се наблюдава засилен интерес и покачване на цените. Това не е изненадващо, защото цените на стоманата, алуминия и медта са с между 50 и 100% по-високи, което допълнително натоварват производството и индустрията /сapital.bg/. Въпреки това интересът към покупка е много голям и атрактивните проекти се разпродават още „на зелено“. Профилът на купувача е предимно българи от Варна или съседни градове, както и българи живеещи в чужбина, уточнява Г-н Златев. 

В наемният пазар отбелязваме лек спад, който обаче според ТОПИММО с идването на летния сезон ще бъде преодолян, тъй като Варна остава предпочитана дестинация за лятна отпуска. Българското Черноморие и самостоятелни апартаменти или къщи ще бъдат избор на по–голяма част от българите това лято, в сравнение с годините преди пандемията.

Повечето клиенти работещи у нас използват кредитиране, което е видно и от данните на Агенцията по вписванията - ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. 

В заключение можем да отбележим, че въпреки сложната пандемична обстановка и неминуемо следващите я икономически последствия, имотният пазар бележи бум и остава сигурно средство за инвестиции и доходност.


Изображение: личен архив на ТОПИММО

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
 

Изненада ли ни пазарът на имоти във времето на глобалната епидемиологична обстановка