Луксозен имот - висок клас на комфорт и качество

24.02.2023г 473
Луксозен имот - висок клас на комфорт и качество
Сегментът на луксозните имоти винаги е представлявал интерес и е съставлявал важна част от сделките за покупко-продажба или отдаване под наем. През годините, наред с бюджетните жилища и къщи, той показва признаци на стабилност, независимо от състоянието на икономиката като цяло.

Какво е луксозен имот? По същността си той е недвижим имот, който предлага висок клас комфорт и удобства за своите обитатели, както и изключителен дизайн и високо качество на строителството и материалите, използвани за него. Такъв имот може да включва различни екстри и удобства, като например закрит басейн, гараж, паркинг места, зелени насаждения, механизирани системи за отопление и охлаждане, системи за контрол на достъпа и домашна автоматизация, просторни стаи с високи тавани, широки балкони и тераси с панорамни гледки и други. От голямо значение е и локацията, която може да е в идеален център и историческото сърце на градовете, първа линия море или уникално природно местоположение.  

Луксозните имоти обикновено се продават на по-високи цени в сравнение с обикновените имоти, тъй като предлагат по-висок клас комфорт и качество. 

Според Colliers, през втората половина на 2022 г. се наблюдава ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, като броят им достига 14 320. В активен строеж са почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първите шест месеца. Въпреки това, в сегмента се наблюдава дефицит в предлагането. Това мнение споделя и екипа на ТОПИММО във Варна, като за последното тримесечие бяха реализирани в кратки срокове продажбите на няколко луксозни имота. Те си приличат по основни характеристики, обичайно това са просторни къщи с лесен достъп до центъра на града, чудесно оформени зелени площи и безупречен дизайн. Все още има значителен недостиг на новопостроени апартаменти, които да отговарят на изискванията за луксозен имот, въпреки стабилното търсене на такива. 

Характерно за пазара на Варна е, че има баланс между търсенето на луксозен имот за собствени нужди /53% от сключените сделки/, както и за инвестиционни цели. Основните купувачи са български граждани или чуждестранни граждани с постоянно пребиваване.

Очакванията през 2023 г. пазарът на жилища от средно-висок и висок клас да продължи да бъде стабилен. Цените ще се запазят около текущите си равнища, като ще се наблюдава изравняване между покупната и офертната цена.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа висока, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Източник: fakti.bg
Изображение: Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Сегментът на луксозните имоти винаги е представлявал интерес и е съставлявал важна част от сделките