Купувачите в Лондон напускат централните части, принудени от ипотечния хаос

07.08.2023г 299
Купувачите в Лондон напускат централните части, принудени от ипотечния хаос
Купувачите, които купуват за първи път съставляват рекордните 30 процента от тези, които напускат Лондон тази година, показват нови данни от Hamptons.

Високите лихвени проценти по ипотечните кредити изтласкват лондончани — особено тези, които купуват за първи път — извън столицата, тъй като те се стремят да намалят разходите си по кредити, като избират по-достъпни имоти.

Нови данни от Hamptons показват, че лондончани са закупили 32 600 жилища извън M25 досега тази година, което представлява 7,7% от всички продажби на имоти извън столицата.

Купувачите, които купуват за първи път съставляват рекордните 30 процента от тези, които напускат Лондон тази година, харчейки средно £429 800 за своите имоти. Това е с £96 590 по-малко, отколкото биха похарчили средно за дом в Лондон.

Основната причина за това изселване на купувачи за първи път е рязко нарастващите лихви по ипотечните кредити. Миналия месец лихвите по двугодишните ипотечни кредити се покачиха до най-високата си точка от 2008 г. насам, до 6,7 процента. Средният петгодишен процент също се повишава до 6,17 на сто.

Данните на Hamptons показват, че напусналите Лондон също купуват по-малки жилища с една или две спални, харчейки средно с £60 000 по-малко от миналата година за своите имоти.

По същия начин транзакциите са намалели спрямо предходните години, с втория най-нисък брой продажби в цялата страна от 2015 г. (с изключение на първите седмици на пандемията през 2020 г.).

Ако тенденцията се запази, Hamptons изчислява, че 53 780 лондончани ще напуснат окончателно столицата, за да си купят дом тази година. За да представим тази цифра в перспектива, това е почти същия брой жилища, продадени в Уелс през 2022 г. (56 000).

При този сценарий купувачите с ипотека биха спестявали общо £357 милиона всяка година от годишни погашения, в сравнение със £157 милиона през 2019 г., когато ипотечните лихви бяха по-ниски.

Източник: standart.co.uk

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Купувачите, които купуват за първи път съставляват рекордните 30 процента от тези, които напускат Лондон тази година