Бизнес имотите в Европа ще привлекат повече глобален капитал през 2021 г.

04.03.2021г 1097
Бизнес имотите в Европа ще привлекат повече глобален капитал през 2021 г.
Въпреки наложените допълнителни ограничения върху пътуванията през първото тримесечие на 2021 г. нарастват инвестициите в недвижими имоти с цел извличане на печалба.  

От привлекателния спред на доходността спрямо държавните облигации и засилващата се тенденция за партньорства между неевропейски капитал и базирани в Европа инвестиционни мениджъри вероятно ще окажат положително въздействие върху трансграничните инвестиции в Европа през 2021 г., пише консултантската компания.

Компанията прогнозира, че макар да се очаква европейските пари да останат съсредоточени върху възможности, близо до дома, неевропейският капитал вероятно ще надхвърли обема от сделки през миналата година. Според очакванията европейските трансгранични инвестиции ще регистрират ръст на активността с 10-15% на годишна база до около 120 млрд. евро.

Южнокорейските държавни фондове е по-малко вероятно да бъдат възпрепятствани от невъзможността за пътуване от гледна точка на оперативното си присъствие в Европа и установени партньорства с местни мениджъри на активи. Въпреки препятствията се очаква траен интерес към основен европейски продукт. Логистичните имоти със силни наемни договори ще останат популярни въпреки свиването на доходността.

През 2020 г. сингапурски инвеститори предприеха редица големи сделки с офис площи в центъра на Лондон. Това е допълнение към трайния им интерес към бизнес паркове в покрайнините, които предлагат възможности за по-висока доходност, както във Великобритания, така и на пазарите в континентална Европа. През 2021 г. сингапурските инвеститори ще засилят още повече установеното си присъствие на имотния пазар в Европа, като особено търсени са центровете за данни и недвижимите имоти, ориентирани към природните науки, въпреки ограниченото предлагане.

Контролът върху изтичането на капитали остава в сила за китайските купувачи, въпреки че ще се появят възможности за инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа, произтичащи от инициативата „Един пояс, един път“, като логистичните имоти стават обект на все по-голям интерес. Зараждащото се внимание към природните науки е свидетелство за амбициите на частните китайски инвеститори в Европа.

Засилената активност през последно време на северноамериканския капитал в Европа ще се запази през 2021 г. с фокус върху големи платформени сделки, особено в жилищния и логистичния сектор. 

Източник: investor.bg
Изображение: Pat Whelen от unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Южнокорейските, сингапурските и китайските инвеститори ще продължат да бъдат активни на Стария континент