Баня „Гъбата“ между миналото и бъдещето

30.01.2023г 327
Баня „Гъбата“ между миналото и бъдещето
Една от емблематичните сгради на Варна, придаващи специфичния чар на града е несъмнено някогашната централна баня, известна като „Гъбата“. Интересните й форми все още личат под разпадащата се фасада, бъдейки изоставена дълги години без яснота за нейното бъдеще.

Тя е строена в средата на 60–те години от именитият Архитект Косьо Христов, чиито други проекти включват Фестивалния и Конгресен комплекс, хотел Черно Море и други. Тя е една от най-модерните за своето време, с отличителна куполовидна форма, с която в последствие бива свързано името и.

В годините съдбата на баня „Гъбата“ беше неясна, след като през 2007 година настъпи срутване на козирката. Въпреки възстановителните дейности, тя не успява дълго да продължи функционирането си. Тъй като не е включена в списъка със защитени архитектурни паметници на културата, тя става обект на инвеститорски интерес. Мястото е изключително привлекателно, в самото историческо сърце на града, на метри от пешеходната зона и морето. Няколко мита, свързани със съществуването на старата баня се оказаха развенчани в процеса на търсене на нови решения за бъдещето й. Няма минерална вода на територията на банята, въпреки съществуването на минерален басейн в нея. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина, а тя била доставяна от там по тръбно трасе с помощта на помпена станция, която вече не съществува. Не са открити и археологически находки под нея след направеното обстойно проучване.

Въпреки обществения натиск и търсене на различни варианти за нейното спасяване, бъдещето за баня „Гъбата“ вече е решено. Издадено е Разрешение за строеж за изграждане  дванадесететажна сграда със смесена функция, като всеки един етаж във височина е обиколен с 360-градусова тераса с панорамни гледки. Партерният етаж е проектиран с търговски площи. Обществените функции са предвидени на първите три етажа. Разгъната застроена площ на проекта е 10938 м2. Видим бетон, стъкло и богата зеленина са характерните отличителни черти и носят препратка към устойчивото ново строителство, което е в симбиоза със заобикалящата го среда.

Новата сграда е проектирана от водещото архитектурно студио STARH, което през изминалите години остави своя разпознаваем почерк в новата визия на Варна. Неговият различен и дързък подход е дело на водещият Архитект Cвeтocлaв Cтaниcлaвoв. Изпълнител на строителството ще е "Комфорт" ООД, а възложител „СВП инвест“ ООД. 

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Eмблематичнa сградa на Варна