Новини и полезни статии

Намален брой на сделките с недвижими имоти и задържане на цените
22.02.2024г 647
Намален брой на сделките с недвижими имоти и задържане на цените
Основният въпрос, който отминалата 2023 година заложи е има ли “имотен балон“ и как той се отразява на активността на купувачите и продавачите, както и на броя сключени сделки.

Тенденциите, които логично продължават от края на минала година, са за един пазар, който е достигнал поскъпване на цените на жилищните имоти,  като Индексът за жилищните цени на НСИ показва ръст във всеки от четирите големи града през всяко от трите тримесечия на 2023 г., за които има данни. Поскъпването варира между 7%, измерени в София през лятото, до 20.3% във Варна през пролетта.

Наблюдаваме един пазар, който е обслужван от активни банкери, както и купувачи във все по–млада възраст, които разчитат на ипотечни кредити за придобиване на имот. Същевременно и известна предпазливост от страна на строителните предприемачи, който въпреки поскъпването на цените „на зелено“ през през 2022 г. когато те нараснаха с 30%, а през 2023 г. - с 10%, като функция на инфлацията, трябваше да отчетат, че са нужни поне няколко години докато заплатите догонят ръста им и това да подобри покупателната способност на купувачите.

Факт е, че високите цени охлаждат пазара, но все още ниските лихви и намалялото предлагане на нови жилища го предпазват от сътресения. В края на 2023 г. и купувачи, и предприемачи, които са се оттеглили в изчакване, започват да се завръщат.

Спад на сделките с недвижими имоти има, но не е толкова драстичен. Във Варна продължават да се търсят качествени имоти в предпочитани райони и ниво на строителство, независимо от високата им цена. Предпочитани остават Гръцката махала, идеален център, зоните около Морската градина. Докато има такова търсене, както и сделки, които се реализират на такива нива, не можем да говорим за „имотен балон“. Това е продължение на тенденцията от миналата година за един сравнително балансиран пазар, който е по– лесно предвидим и благоприятен.

Като обобщение, ниските лихви по ипотечните кредити, спадът в предлагано ново строителство, както и увеличението на средната брутна работна заплата /50%/ са фактори, които влияят позитивно върху пазара на недвижими имоти.

Увеличаването на броя на сделките, започнало през четвъртото тримесечие на 2023 г., вероятно ще продължи. Специалистите от бранша констатират,  че цените ще се покачват леко и като брой продажби 2024 г. ще достигне нивата от 2022 г. Преди хората се чувстваха несигурни накъде отива пазарът и затова и инвестиционните имоти малко намаляха като процент. Сега разбраха, че няма да има очаквания спад на цените, и продължиха да купуват. Активни на пазара в момента са хора от по–младите възрастови групи между 25– 40 годишна възраст, работещи в IT сфера, здравеопазване. Друга продължаваща тенденция е търсене на жилище в по–голям град, с цел миграция и по–добри условия за работа и живот. За Варна това са клиенти от Разград, Силистра, Русе, Добрич, Търговище.

Нагласите за 2024 г. са оптимистични, но развитието зависи от множество фактори, които са трудни за предсказване. 

Източник: Сapital.bg

Изображение: Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

 

 

 

 

 

 

Официално откриване на офис "ТАЛЯНА" на ТОПИММО
05.12.2023г 809
Официално откриване на офис "ТАЛЯНА" на ТОПИММО
С радост споделяме, че новият офис на ТОПИММО - „ТАЛЯНА“ бе официално открит на 30 ноември 2023 година с тържествен водосвет и стилен коктейл.

Съвместно с нашите партньори от Top Rent A Car посрещнахме представители на водещи агенции за имоти, строителни компании, нотариуси, адвокати, обществени деятели, лоялни клиенти и още много приятели, които споделиха с нас този важен ден. Благодарим на всички за позитивната енергия, с която орисахте нашето ново и специално пространство където ще посрещаме и обслужваме своите клиенти. Продължаваме да превръщаме недвижимите мечти в реалност с още по–голям ентусиазъм и професионализъм!

Очакваме всички наши клиенти на ул. „Преслав“ 7 в комфортна обстановка, където миналото се среща с настоящето, a нашият екип от професионалисти ще ви съдейства с усмивка и лично  отношение за покупка, продажба, наемане или отдаване на недвижим имот!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
16.10.2023г 641
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
Търсите нов дом, а пред вас са поставени многобройни предложения от старо и ново строителство? Подбрахме за вас осем основни съпоставки, който да направят изборът ви по– лесен.

1.       Състояние

Разбира се всичко ново изглежда на пръв поглед по– привлекателно! Но действително ли е така? Въпреки влаганите модерни материали и технологии, често строителните компании са готови да спестят, за да намалят себестойността на крайния продукт и увеличат печалбата от продажната цена. Тези скрити недостатъци могат да се проявят след време, като пукнатини при слагане на сградата, мухъл и др. Част от тях могат да се покрият от гаранционния период, но и често остават за сметка на собствениците. От друга страна, старото строителство е устояло на времето и реално можете да видите неговото състояние. Въпреки това, ако става въпрос за панелен блок, може да се наложи саниране, подмяна на ВиК и ел инсталации и други, които имат срок на амортизация.

2.       Квадратури

Навлизането на новото строителство доведе до различен начин, по който се извършва площообразуването в сравнение с миналото. Новото строителство се описва като застроена площ и общи части, като крайното ценообразуване е на база квадратурата с общи части. Така, например апартамент предлаган като 120 кв.м., обикновено означава, че реално ще можете да ползвате 100 кв.м. чиста жилищна площ. За сравнение, апартамент старо строителство описан в нотариалния като като 120 кв.м. означава, че това е чистата му квадратура. Поради поскъпването на имотите като цяло, често строителите прибягват до проекти на жилища с малки стаи и площи, за да направят крайната цена атрактивна. Това не е типично за строителството от миналото, при което няма да срещнете спалня от 9 кв.м.

3.       Разрешение за ползване

Новото строителство е свързано с технологичен период, в който трябва да бъде изпълнено и въведено в експлоатация. Често финалното Разрешение за ползване Акт 16 се бави дълго поради бюрократични причини, а в някои случаи дори е невъзможно да се получи. Това поставя в риск потенциалните купувачи и създава неудобства.

4.       Собственост

Новото строителство обикновено е собственост на фирмата– инвеститор, която прехвърля правата на купувача. Необходимо е да се уверите, че върху имота няма ипотеки и възбрани, но при всички положения въпросът със собствеността е по– ясен от този на старото строителство. При второто често се явяват много наследници, от които не всички изявяват желание да продават. Възможно е да има приписано право на ползване и да се окаже, че купувате жилището заедно с някой, който има право да го ползва до живот.

5.       Такса поддръжка

В последните години изникнаха многобройни комплекси от затворен тип, притежаващи богато озеленяване, басейни и много удобства. Тяхното поддържане и управление, обаче е свързано с висока такса за поддръжка. Често има несъгласие между съседите, което води до проблеми при общото стопанисване.

6.       Инфраструктура 

Кварталите, изградени преди десетилетия са облагородени отдавна. Канализацията и улиците са оформени и действащи. Помислено е за градинки и междублокови пространства. Има добра мрежа от училища, детски градини и градски транспорт. В новите квартали чето има  недовършените пътища и инфраструктура, липсват добри комуникации.

7.       По-ниски данъци

Това е предимство на старото строителство, за което купувачите рядко се замислят, но си струва да се обърне внимание на разликата в данъчната оценка и съответно на дължимите данъци.

8.       Финансиране

Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелено жилище.

Както новото, така и старото строителство са свързани с определени предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно преценени от купувачите, съобразно конкретното състояние на даден имот.

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки
05.09.2023г 488
Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки
Мнозина от нас мечтаят за къща на село, водени от носталгичното чувство за летата при баба и дядо или просто желанието да прекарват повече време след зеленина, в грижа за екологично чиста продукция и цветни лехи. Но всъщност както изборът, така и свързаните с тази покупка режийни разходи изискват внимателна преценка.

Обмисляйки покупка за къща на село, трябва да имате предвид няколко основни и важни неща.

1.       Локация

Местоположението на селото трябва да отговаря на вашите възможности да посещавате и полагате грижи за имота. Можете да определите радиус, в който да съсредоточите вашето внимание. Важно е селото да е с добри транспортни връзки, поддържана инфраструктура, наличие на хранителен магазин. Допълнителен плюс би била развита читалищна дейност и други социални инициативи. 

2.       Състояние на къщата

Повечето селски къщи се нуждаят от дейности по реновацията им. Възможно е някакъв ремонт вече да е бил направен, но може той да е само козметичен и да има скрити дефекти. Необходимо е да се прецени състоянието на покрива, дограмата, вътрешните стени /пукнатини и проблеми с конструкцията/ и двора. Често разходите, вързани с тях могат да надхвърлят цената на имота. Важно е да се прецени и вида на къщата, дали е гредоред или масивна такава.

3.       Комуникации

Задължително трябва да се информирате какви са наличните комуникации към имота. Ако има проблем с електричеството, това ще е свързано с допълнителен разход като електрогенератор. Повечето села са без централна канализация, което е свързано с разходи по почистване на септичните ями. Друг основен момент е как стои въпроса със сметопочистването и извозването на битовите отпадъци.

4.       Дворно място

При избор на имот е важна и големината на дворното място. Често купувачите желаят големи дворни места, но те са свързани със значителни разходи по поддръжката им. Оптималната големина на парцела обичайно е 500– 800 кв.м. Важно е да се провери и какво е водоснабдяването, има ли централна канализация или кладенец. Добре е да решите въпроса с поливната система, а така също и хидрофорна такава, тъй като налягането на водата в селата обичайно е недостатъчно. 

5.       Съседи

За да имате приятно пребиваване във вашата къща на село е необходимо е да се информирате какви са вашите съседи. Дали имотите около вас са населени, а ако не са какви са плановете за тях. Добре е да проучите варианти дали някой би помагал с поддръжката на имота, тъй като той няма да се обитава постоянно.

6.       Документи

Повечето селски къщи са притежавани от поколения и често има нередности в документацията, неправилни квадратури и граници. Добре е да проверите дали строителството на къщата е било законно и как стоят нещата в момента. Преди да купите парцел с къща на село, добра идея е да се запознаете с основния план на селото. Така ще може да разберете инфраструктурата, къде минава пътя, дали има наблизо гора, пасище или защитени територии, които да възпрепятстват разширяването на имота.

Покупката на къща на село не е само розова мечта, а реалност със своите предизвикателства, която си струва всички усилия. После остава удоволствието да се радвате на всички красиви сезони, чист въздух и храна и живот в синхрон с природата!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето
29.08.2023г 441
5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето
Решението за покупка на ваканционен имот на морето е емоционално. Вече имате своето основно жилище, но мечтаете да можете избягате понякога извън забързания и прашен град. Омръзнал ви е стреса от това да избирате различни хотели, да планувате предварително, искате да бъдете спонтанни и да имате своето „местенце“, обзаведено и аранжирано по ваш вкус.

И ето, вече сте решили и трябва да направите най-добрия избор! Какво трябва да имате предвид, когато избирате?

1. Цена

Цената в повечето от случаите е водеща за купувачите на втори имот. Търсят се изгодни предложения, за да се оптимизират допълнителните разходи по бъдещата му поддръжка, при условие че ще се използва за ограничено време. Вероятно е подозрително ниската цена да крие недостатъци, свързани разположение  и етажност на апартамента, такса поддръжка, проблеми със сградата. Решете с кое можете да направите компромис и подредете приоритетите си!

2. Инвестиция или  ваканционен имот за собствено ползване

Решението да закупите втори имот може да е породено от интерес за влагане на средства с цел доходи от наем или за собствено ползване.

Ако купите имот за инвестиция, това не гарантира автоматично старт на приходи от наем. В повечето затворени комплекси има управляваща компания, но като собственици няма да имате възможност да ползвате имота когато спонтанно решите. Той ще трябва да се чисти и поддържа, но и да се рекламира в различните портали, за да се привлекат туристи в него.

При купуване на апартамент за собствено ползване, трябва да решите най-вече дали да е в комплекс или в малка сграда.

3. Комплекс или малка сграда

Апартамент за ваканционно жилище в комплекс купуват хората, които търсят екстри – спа, басейн, озеленени пространства. Тези собственици плащат и за такса поддръжка, която варира в различни размери.

Апартамент в малка сграда избират хората, които не търсят задължително лукс и допълнителни удобства, желаят да плащат минимална такса поддръжка, искат да познават съседите си.

5. Локация

Тук можем да разграничим две възможни локации непосредствено до морето или неговата периферия. 

Локация „първа линия море“ обикновено е свързана с купувачи, търсещи инвестиция. Тук възможността за отдаване под наем и високи доходи е по– голяма.

Апартаментите в периферията в повечето случаи са предпочитани от тези, които купуват втори имот за лично ползване.

Независимо от целите за покупка, ваканционните имоти остават предпочитани като вложения на парични средства с отлична перспектива за запазване на вашите спестявания.

Доверете се на ТОПИММО,  за да разберете кои са най– актуалните и изгодни предложения на пазара по нашето Черноморие!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Денят на Варна разкри многочисленото и население и привлекателност на града
16.08.2023г 377
Денят на Варна разкри многочисленото и население и привлекателност на града
Празникът на Варна привлече хиляди варненци, които се събраха на едно от любимите им места за разходка и почивка, Морска гара. Концерти, празнична заря и регата бяха част от събитията на 15 август – Успение на Света Богородица.

Съвсем естествено, градът продължава да предизвиква голям интерес за покупка на недвижим имот, като новото строителство остава предпочитан избор.

Дoĸaтo пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2023-тa гoдинa Πлoвдив ce oĸaзa лидep пo бpoй издaдeни paзpeшитeлни зa cтpoeж, ĸaтo изпpeвapи дopи Coфия, тo дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт зa втopoтo тpимeceчиe пoĸaзвaт, чe Bapнa cъщo нaбиpa cĸopocт пo издaдeни paзpeшитeлни зa нoви жилищa.

Зa пepиoдa във Bapнa ca издaдeни paзpeшитeлни зa 197 c 2005 жилищa в тяx, Πлoвдив вce oщe вoди пo paзpeшитeлнитe зa нoви жилищни cгpaди c 265, a жилищaтa в тяx ca 1633 бpoя жилищa.

Πpeз втopoтo тpимeceчиe във Bapнa e зaпoчнaл cтpoeжa нa 1 750 жилищa, a в Πлoвдив нa 659 жилищa.

Oблacтитe, нa дpyгия пoлюc - c нaй-мaлĸo издaдeни paзpeшитeлни зa cтpoeж нa жилищни cгpaди ca, Tъpгoвищe (11), Moнтaнa (7), Cилиcтpa (14).

Очакванията са за нарастващ интерес към имотите ново строителство във Варна, който да продължи и през следващото тримесечие.

Източник: money.bg

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

Купувачите в Лондон напускат централните части, принудени от ипотечния хаос
07.08.2023г 328
Купувачите в Лондон напускат централните части, принудени от ипотечния хаос
Купувачите, които купуват за първи път съставляват рекордните 30 процента от тези, които напускат Лондон тази година, показват нови данни от Hamptons.

Високите лихвени проценти по ипотечните кредити изтласкват лондончани — особено тези, които купуват за първи път — извън столицата, тъй като те се стремят да намалят разходите си по кредити, като избират по-достъпни имоти.

Нови данни от Hamptons показват, че лондончани са закупили 32 600 жилища извън M25 досега тази година, което представлява 7,7% от всички продажби на имоти извън столицата.

Купувачите, които купуват за първи път съставляват рекордните 30 процента от тези, които напускат Лондон тази година, харчейки средно £429 800 за своите имоти. Това е с £96 590 по-малко, отколкото биха похарчили средно за дом в Лондон.

Основната причина за това изселване на купувачи за първи път е рязко нарастващите лихви по ипотечните кредити. Миналия месец лихвите по двугодишните ипотечни кредити се покачиха до най-високата си точка от 2008 г. насам, до 6,7 процента. Средният петгодишен процент също се повишава до 6,17 на сто.

Данните на Hamptons показват, че напусналите Лондон също купуват по-малки жилища с една или две спални, харчейки средно с £60 000 по-малко от миналата година за своите имоти.

По същия начин транзакциите са намалели спрямо предходните години, с втория най-нисък брой продажби в цялата страна от 2015 г. (с изключение на първите седмици на пандемията през 2020 г.).

Ако тенденцията се запази, Hamptons изчислява, че 53 780 лондончани ще напуснат окончателно столицата, за да си купят дом тази година. За да представим тази цифра в перспектива, това е почти същия брой жилища, продадени в Уелс през 2022 г. (56 000).

При този сценарий купувачите с ипотека биха спестявали общо £357 милиона всяка година от годишни погашения, в сравнение със £157 милиона през 2019 г., когато ипотечните лихви бяха по-ниски.

Източник: standart.co.uk

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Нов офис на ТОПИММО в арт сърцето на Варна, „ТАЛЯНА“
04.08.2023г 639
Нов офис на ТОПИММО в арт сърцето на Варна, „ТАЛЯНА“
С радост споделяме, че новият офис на ТОПИММО отвори врати в началото на най–любимият месец на лятото, август. Eдно истинско бижу в историческото сърце на Варна, разположено  в сграда– паметник на културата, проектирана от Архитектът– аристократ Дабко Дабков, създател на Гранд хотелите Лондон и Мусала, повечето от много други емблематични сгради,  както и Щабът на ВМС, точно срещу който ще ни намерите. Ние сме част от новообразуващия се арт квартал „Таляна”, за който ще ви разкажем повече.

Какво и къде е това „Таляна”?

Това е районът в Стара Варна, в който има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология. Обособен е преди няколко години, с визията да се развива като арт квартала на Варна. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад. Отличава се със застрояване близко до човешкия мащаб, разнообразие от архитектурни стилове, наличието на малки улички и относително спокойствие в сърцето на града. А кафенетата, ресторантите, магазинчетата и галериите правят културно–историческото ядро на Варна още по-привлекателно. Всички те заедно създават неповторимата романтична атмосфера на „Таляна”.

За стойността му допринасят още Етнографският музей и Музеят на Възраждането. Както и Домът на архитекта, където освен че се помещават офисите на двете професионални организации КАБ и САБ, се организират и изложби. Площадчето със шадраван, на което се намира Домът на архитекта, с кафенетата и магазинчето за италиански специалитети, предлагат прекрасно място за срещи или отмора в централната част на града.

Социалната чайна – друга забележителна сграда на същото площадче, уникален и успешен предприемачески проект в подкрепа на младите хора от социални домове, също се утвърди като притегателно място. С множеството интересни лекции и събития, които се организират, с възможността за използване на споделено работно пространство, а отскоро и с възможността да похапнете там, Чайната стана едно от най-популярните места във Варна. А има и още много интересни обекти, които си струва да се посетят.

В района има още и офис сгради – банки, IT компании, корабни агенции – предвид близостта на пристанището, и др.

Защо „Таляна”?

Идеята за обособяване на арт квартал във Варна е на арх. Виктор Бузев. Споделя я за пръв път в интервю през 2015г. И тъй като аналогът на пловдивския „Капан” предстои да се развива край морето, арх. Бузев предлага името му да е „Таляна” – от талян – рибарска мрежа, т.е. отново вид капан, само че за риби. Разбира се, варненският район има  специфики, които го правят неповторим и уникален.

Очакваме ви на ул. „Преслав“ 7 в комфортна обстановка, където миналото се среща с настоящето, a нашият екип от професионалисти ще ви съдейства с усмивка, лоялност и отношение за покупка, продажба, наемане или отдаване на недвижим имот!

Източник: talyana.bg
Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Тандем или „очаквано добра комбинация“
14.06.2023г 730
Тандем или „очаквано добра комбинация“
Бихме искали да представим двама от основните стълбове на компания ТОПИММО, Евгени Златев / Управляващ партньор / и Атанас Петров / Управител на офис /. 

Евгени е с над 18 годишен опит доказано име в сферата на недвижимите имоти. Той стартира кариерата си като водещ брокер в Адрес Недвижими имоти и Управляващ директор за Варна и Североизточна България на “Бългериан Пропертис” ООД и “Луксиммо” ООД. Отличен е с редица признания и е „Брокер на годината за България“, присъдена на Годишните награди за 2018г. от имотния портал www.imoti.net. TOПИММО е естествено продължение на неговата амбиция да създаде своя компания, която да се разграничава от масовите агенции за имоти, от тежките им йерархични структури. Стремежът му е да създаде стегнат екип, доказал се с в годините и устоял на кризите.

Разрастването на екипа на ТОПИММО го среща с Атанас, който познава детайлно пазара и сделките с имоти, притежава квалификация и опит, преминал е десетки обучения провеждани от световно известни лектори. По стечение на обстоятелствата и в резултат на постоянство в работата, той също е носител е на Награда за брокер № 1 на България за 2012 г., награда за 2016 г.в класация на Imoti.net – „1-во място за продажби за цяла България“ и още много други.

Евгени и Атанас успяха да изведат новосъздадената компания на водещо място сред най-добрите агенции за недвижими имоти в град Варна, да направят бранда разпознаваем и предпочитан. Те споделят общи ценности, а именно високи стандарти при обслужването на клиенти и работата с инвеститори. Когато в работата има желание, тя престава да бъде просто работа, а призвание! Постоянство, непрекъснато обучение и самоусъвършенстване, както силната вътрешна мотивация, са разковничето за успех в тази трудна, но изключително привлекателна сфера. 

Те заедно пожелават сектора по-скоро да бъде въведен в административни и законови рамки, касаещи изискванията към работещите в него, защото имотите остават един от най-сигурните начини на капиталовложение и всеки клиент заслужава да получи най-компетентното и професионално обслужване!

Доверете им се!

Източник: TOPIMMO
Изображение: Павлина Аенска

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Пет съвета към купувачите за тази пролет
24.03.2023г 861
Пет съвета към купувачите за тази пролет
Последните три години забелязваме крайно различни настроения на пазара на недвижими имоти, продиктувани от Ковид кризата, войните и състоянието на икономиката. Те се усетиха във всички точки на света.

Въпреки това, вложението в недвижим имот остава разумно и както изглежда, неповлияно от инфлационния натиск.  Тенденцията е цените да не се повишават, да запазят своята настояща стабилност и по този начин инвестицията да носи все по-голяма бъдеща стойност.  

В някои градове е възможно да се наблюдава спад, поради обезлюдяване или непривлекателност на даден район, но при недвижимите имоти от среден и висок в големите градове, цените остават на високи нива в сравнение с предходни периоди.

Какво означава пазар, доминиран от Продавач?

Пазар на недвижими имоти, доминиран от продавача е термин, който описва ситуация, в която продавачите имат по-голямо влияние върху цените на недвижимите имоти, отколкото купувачите. Такъв пазар се появява обикновено при ниска наличност на имоти и високо търсене, когато продавачите могат да заложат по-високи цени и да изискват по-неблагоприятни условия за сделките, тъй като купувачите имат по-малък избор и по-голям интерес за покупка. В такъв пазар, купувачите са често готови да платят повече за имоти, за да си гарантират желаното имущество, което може да доведе до нарастване на цените. Кратка справка от офертните предложения за двустайни апартаменти в град Варна до 75000 Евро показва, че въпреки наличието на привидно голям брой, само единици не са панелно строителство и са в централен район.

Нашите съвети към Купувачите за тази пролет са:

1.       Бъдете подготвени с реални очаквания и конкретни критерии за имота, който търсите.
2.       Информирайте се за действителната пазарна ситуация от вашите доверени агенти. Задавайте въпроси за реално сключените сделки и ценови равнища, а не само от офертите в рекламните канали.
3.       Преценете добре вашата финансова подготвеност. Наличните средства биха ви помогнали, съчетани с правилно финансиране от кредитни институции.
4.       Действайте! В пазар доминиран от Продавачи сделките се случват бързо и често най- подходящото жилище може да бъде резервирано точно пред вас.
5.       Не отлагайте за по-нататък! Ако имате намерение да купите имот, добрият момент да купите имот е винаги сега, за да съхраните ценността на своите спестявания. 

И не забравяйте, че в решението за покупка няма сезонност, има само добре преценени решения и сбъднати мечти!

 
Източник: Topimmo
Изображение: от  David Clode от Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
 

 

Тенденции на градския пазар във Варна през 2023 година
06.03.2023г 606
Тенденции на градския пазар във Варна през 2023 година
Леко охлаждане на имотния пазар - това са очакванията на всички специалисти от бранша след бурната 2022 г., когато секторът устоя на редица стресове - война, инфлация и покачване на лихвените нива.

Агенция по вписванията отчете за пръв път от 2020 г. спад на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на миналата година. Въпреки това по брой сделки деветте месеца са най-силните за последните 15 години, казват от Агенцията. През четвъртото тримесечие на 2022 г. се наблюдава ръст на сделките с имоти спрямо третото. За град Варна техният брой е 4420 спрямо 3921 за предходното, но за сравнение последното тримесечие на 2021 са били 4828.

Поскъпването на строителните материали доведе до забавяне и ръст на цените на новото строителство.  Въпреки това, поради нарастващата инфлация, съчетана с ниските лихви по ипотечните кредити, търсенето от страна на купувачите се увеличи. По данни на БНБ към края на септември 2022 г. те достигат 4,9 млрд. лв. или 27% ръст спрямо същия период на 2021 г.

Поради гореизброените причини през 2022 година констатирахме бърз темп на покачване на цените и превес на търсенето спрямо предлагането. В град Варна се наблюдава значително поскъпване в сравнение с останалите големи градове, над 30%. Това е свързано с привлекателните проекти и близостта на гравитиращите курорти, които постепенно се превръщат в избор за постоянно местоживеене. 

В началото на 2023 година продължава тенденцията за недостатъчно предлагане и незадоволено търсене. Наблюденията ни сочат, че атрактивни локации, като идеален център, Морска градина, Гръцка махала продължават да бъдат силно привлекателни и цените на квадратен метър продължават да растат (нива от 2 500–6 000 Евро/кв.м.).  След въвеждане на синята зона поскъпване се наблюдава и ръст в цените на предлаганите подземни паркоместа, които достигат рекордните 50 000 Евро за брой. Тук очакванията ни са тази тенденция да продължи, поради липсващи нови парцели за застрояване и ниско предлагане на имоти на вторичния пазар. 

Друга интересна тенденция е засиленото ново строителство, което се разгръща по периферията на идеален център в квартали като Бриз и курортен комплекс „Св.Св. Константин и Елена“ . Цените на новото строителство тук бележат ръст над 30%, като отново липсват нови перспективни терени за застрояване. Основни купувачи са български граждани живеещи тук или в чужбина, а цените вече стартират от 2 500 Евро/кв.м.

Като бюджетни и също силно привлекателни квартали се очертават Младост, Трошево и Възраждане, където средната цена на квадратен метър достига 1 000 Евро/кв.м. С отварянето на третия МОЛ, тези райони остават особено предпочитани от млади семейства. Наблюдаваме силна конкуренция в предлагането на ново строителство, което води до повишено качество и изисквания от страна на купувачите.  

Пазарът на ваканционни имоти остава също привлекателен, но тенденцията е за различен профил на купувачи - това са българи, които инвестират средства, за да ги опазят от инфлацията. Много руски граждани желаят да продадат своите имоти по морето, но поради политическата ситуация и война в Украйна, все още има препятствия за получаване на паричните средства от продажбата и документалното подсигуряване на сделките.

Значителен ръст се наблюдава и при наемните цени, особено след наплива на бежанци от Украйна. Наблюдаваме покачване на средната цена на отдаване на жилища във Варна , която е около 450 - 500 Евро за двустайни и 800 – 1 000 Евро за тристайни апартаменти в широк център. Отчитаме и засилено търсене на луксозни имоти, които се отдават на нива 1 500 – 2 000 Евро. Чуждестранните студенти продължават тенденцията да са голяма част от активно търсещите да наемат, наред с украинските граждани. 

Като предпочитани жилища за инвестиция ще продължават да бъдат двустайните апартаменти в централната част, които от нива 60 000 евро през 2019 година, вече се предлагат на нива над 80 000 евро. Въпреки това, те са търсени заради своята ликвидност и добра доходност от отдаване под наем. 

Очакванията за икономиката през 2023: без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви. 

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията, а това ще задържи цените на тези нива поне до средата на 2023 година. Вероятно след това ще наблюдаваме тенденция на забавяне и успокояване на ценовите равнища и балансиране на търсенето и предлагането.

Източник: Profit.bg
Данни: Topimmo
Изображение: Towfiqu barbhuiya от UnsplashЛуксозен имот - висок клас на комфорт и качество
24.02.2023г 472
Луксозен имот - висок клас на комфорт и качество
Сегментът на луксозните имоти винаги е представлявал интерес и е съставлявал важна част от сделките за покупко-продажба или отдаване под наем. През годините, наред с бюджетните жилища и къщи, той показва признаци на стабилност, независимо от състоянието на икономиката като цяло.

Какво е луксозен имот? По същността си той е недвижим имот, който предлага висок клас комфорт и удобства за своите обитатели, както и изключителен дизайн и високо качество на строителството и материалите, използвани за него. Такъв имот може да включва различни екстри и удобства, като например закрит басейн, гараж, паркинг места, зелени насаждения, механизирани системи за отопление и охлаждане, системи за контрол на достъпа и домашна автоматизация, просторни стаи с високи тавани, широки балкони и тераси с панорамни гледки и други. От голямо значение е и локацията, която може да е в идеален център и историческото сърце на градовете, първа линия море или уникално природно местоположение.  

Луксозните имоти обикновено се продават на по-високи цени в сравнение с обикновените имоти, тъй като предлагат по-висок клас комфорт и качество. 

Според Colliers, през втората половина на 2022 г. се наблюдава ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, като броят им достига 14 320. В активен строеж са почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първите шест месеца. Въпреки това, в сегмента се наблюдава дефицит в предлагането. Това мнение споделя и екипа на ТОПИММО във Варна, като за последното тримесечие бяха реализирани в кратки срокове продажбите на няколко луксозни имота. Те си приличат по основни характеристики, обичайно това са просторни къщи с лесен достъп до центъра на града, чудесно оформени зелени площи и безупречен дизайн. Все още има значителен недостиг на новопостроени апартаменти, които да отговарят на изискванията за луксозен имот, въпреки стабилното търсене на такива. 

Характерно за пазара на Варна е, че има баланс между търсенето на луксозен имот за собствени нужди /53% от сключените сделки/, както и за инвестиционни цели. Основните купувачи са български граждани или чуждестранни граждани с постоянно пребиваване.

Очакванията през 2023 г. пазарът на жилища от средно-висок и висок клас да продължи да бъде стабилен. Цените ще се запазят около текущите си равнища, като ще се наблюдава изравняване между покупната и офертната цена.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа висока, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Източник: fakti.bg
Изображение: Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Основни грешки при търсене и продажба на имот
13.02.2023г 544
Основни грешки при търсене и продажба на имот
Покупката или продажбата на недвижим имот са значим момент в живота на всеки човек, като статистически това е процес, който се случва поне веднъж в живота. Доброто му познаване и подготовка са от съществено значение за крайния успех и удовлетвореност и на двете страни. 

Ето няколко от най-честите грешки, които купувачите правят при търсене и покупка на имот:

 • Недостатъчна подготовка и изследване - купувачите често започват да търсят имоти, без да са си поставили ясни цели и бюджет, или да са провели необходимите изследвания за имота, който са заинтересовани да купят.
 • Неправилно оценяване на бюджета - купувачите често недооценяват допълнителните разходи, свързани с покупката на имот, като нотариални такси, местни данъци и други.
 • Игнориране на локацията и околните условията- купувачите често се фокусират изцяло върху имота и не вземат под внимание фактори като местоположение, удобствата и инфраструктурата в близост до имота.
 • Неизползване на агенция за недвижими имоти - купувачите могат да изпуснат възможности за намиране на по-добри сделки, ако не използват услугите на агенция за недвижими имоти, която може да предостави ценни съвети и да им предложи по-голям избор от имоти.
 • Непоследователност - купувачите често се колебаят и не са последователни в търсенето си, което може да ги лиши от добри възможности за сделки и да ги накара да платят повече, отколкото е необходимо.

Тези грешки могат да допълнително усложнят процеса на търсене и покупка на имот и могат да доведат до нежелани резултати, затова е важно да се подготвите добре и да извършвате проучвания преди да вземете решение.

От друга страна, продавачите също правят грешки при продажба на имот, най–честите от които са:

 • Неизвършване на необходимите подготвителни дейности - продавачите често не подготвят имота си преди да го пуснат на пазара, което може да намали интереса на потенциалните купувачи. Например, не почистват добре имота или не поправят важни дефекти.
 • Неправилна преценка за продажната цената - продавачите често оценяват своя имот прекалено високо поради лични и емоционални причини, което може да отблъсне потенциалните купувачи. С други думи, те може да се надяват на твърде висока цена, която не отразява реалната стойност на имота.
 • Неразбиране на нуждите на купувачите - продавачите може да не разбират добре какво търсят потенциалните купувачи, което може да доведе до забавяне на продажбата или до търсене на неподходящи купувачи.
 • Ограничаване на пазара - продавачите могат да ограничават потенциалните купувачи, като например, задават твърде строги условия, които могат да не отговарят на нуждите на купувачите.
 • Недостатъчно маркетингови усилия - продавачите може да не правят достатъчно усилия за рекламиране на имота си, което може да ограничи броя на потенциалните купувачи и да забави продажбата.

Независимо дали търсите или предлагате, неизбежно възниква и въпросът какви са характеристиките на добрия имот и на какви условия той трябва да отговаря. Те могат да варират в зависимост от личните нуждите и разбирания, но някои общи такива могат да бъдат:

 • Добро местоположение. Имотът трябва да се намира в удобно и достъпно място, близо до градски център, обществен транспорт, удобни магазини и други необходими услуги.
 • Състояние на имота. Имотът трябва да бъде в добро състояние и да не изисква значителни ремонти или реставрация.
 • Размер на имота. Размерът на имота трябва да бъде достатъчен за нуждите на купувача и да предоставя достатъчно пространство за жилище, градина, гараж и други нужди.
 • Отлична гледка. Имотът може да има изглед към града, морето или планината, който да добавя стойност и комфорт за живеене. 
 • Добре поддържан двор и зелени площи. Имотът може да включва добре поддържани зелени площи, градина или двор, които да добавят към жизнения комфорт на купувача.
 • Безопасност. Имотът трябва да бъде разположен в безопасен район и да има система за охрана, за да гарантира защитата на жителите.
 • Добре проектиран интериор. Имотът може да има добре проектиран интериор, който да предоставя максимален комфорт и да отговаря на нуждите на купувача.

Независимо дали търсите или предлагате недвижим имот, бъдете добре информирани и се запознайте обстойно с всички обстоятелства, които са свързани с този процес. Покупко - продажбата е и емоция, която трябва да е позитивна и да носи удовлетвореност за всички страни!

Източник: Topimmo
Изображение: от  Spacejoy от Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
 

 

 

Баня „Гъбата“ между миналото и бъдещето
30.01.2023г 510
Баня „Гъбата“ между миналото и бъдещето
Една от емблематичните сгради на Варна, придаващи специфичния чар на града е несъмнено някогашната централна баня, известна като „Гъбата“. Интересните й форми все още личат под разпадащата се фасада, бъдейки изоставена дълги години без яснота за нейното бъдеще.

Тя е строена в средата на 60–те години от именитият Архитект Косьо Христов, чиито други проекти включват Фестивалния и Конгресен комплекс, хотел Черно Море и други. Тя е една от най-модерните за своето време, с отличителна куполовидна форма, с която в последствие бива свързано името и.

В годините съдбата на баня „Гъбата“ беше неясна, след като през 2007 година настъпи срутване на козирката. Въпреки възстановителните дейности, тя не успява дълго да продължи функционирането си. Тъй като не е включена в списъка със защитени архитектурни паметници на културата, тя става обект на инвеститорски интерес. Мястото е изключително привлекателно, в самото историческо сърце на града, на метри от пешеходната зона и морето. Няколко мита, свързани със съществуването на старата баня се оказаха развенчани в процеса на търсене на нови решения за бъдещето й. Няма минерална вода на територията на банята, въпреки съществуването на минерален басейн в нея. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина, а тя била доставяна от там по тръбно трасе с помощта на помпена станция, която вече не съществува. Не са открити и археологически находки под нея след направеното обстойно проучване.

Въпреки обществения натиск и търсене на различни варианти за нейното спасяване, бъдещето за баня „Гъбата“ вече е решено. Издадено е Разрешение за строеж за изграждане  дванадесететажна сграда със смесена функция, като всеки един етаж във височина е обиколен с 360-градусова тераса с панорамни гледки. Партерният етаж е проектиран с търговски площи. Обществените функции са предвидени на първите три етажа. Разгъната застроена площ на проекта е 10938 м2. Видим бетон, стъкло и богата зеленина са характерните отличителни черти и носят препратка към устойчивото ново строителство, което е в симбиоза със заобикалящата го среда.

Новата сграда е проектирана от водещото архитектурно студио STARH, което през изминалите години остави своя разпознаваем почерк в новата визия на Варна. Неговият различен и дързък подход е дело на водещият Архитект Cвeтocлaв Cтaниcлaвoв. Изпълнител на строителството ще е "Комфорт" ООД, а възложител „СВП инвест“ ООД. 

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Oхлаждане на пазара на недвижими имоти
13.10.2022г 590
Oхлаждане на пазара на недвижими имоти
Cпopeд дaннитe нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пpeз втopoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa бpoят нa cдeлĸитe в Coфия нa пpaĸтиĸa cпpя дa pacтe, а пpeз тpeтoтo тpимeceчиe cитyaциятa ce пpoмeни.

Зa пepиoдa oт юли дo ĸpaя нa ceптeмвpи в Coфия били извъpшeни 7402 пpoдaжби нa имoти, ĸoeтo e c нaд 24% пo-мaлĸo cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe, ĸoгaтo бpoят им дocтигнa 9763. C пoвeчe oт 15% нaмaлявa бpoят нa пpoдaжбитe и cпpямo cъщия пepиoд нa 2021 г., ĸoгaтo били извъpшeни oбщo 8732 пoдoбни cдeлĸи.

Kaĸвo ce cлyчвa c пpoдaжбитe в ocтaнaлитe гoлeми гpaдoвe ?

Aĸo пpeди тpи мeceцa oт чeтиpитe гoлeми гpaдa y нac eдинcтвeнo Πлoвдив бeлeжeшe лeĸo пoвишeниe cитyaциятa днec вeчe нe e тaĸaвa. 

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa в "Гpaдът пoд тeпeтaтa" били cĸлючeни 4200 пpoдaжби или c близo 10% пo-мaлĸo в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa. И c цeли 20,93% cпpямo втopoтo тpимeceчиe нa 2022 гoдинa. 

Πpeз paзглeждaния пepиoд в Бypгac били cĸлючeни c нaд 14% пo-мaлĸo cдeлĸи cпpямo гoдинa пo-paнo и c 4.21% пo-мaлĸo cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe - oбщo 2164. A във Bapнa - c 8.39% пo-мaлĸo cпpямo минaлoгoдишния peзyлтaт и c нaд 10% пo-мaлĸo cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe - oбщo 3921. 

Cпaд нa бpoя нa cдeлĸитe ce нaблюдaвa в цялaтa дъpжaвa. Ha гoдишнa бaзa тoй възлизa нa 7.23%, a нa тpимeceчнa - нa 2.35% нa cтo.

Източник: money.bg
Изображение:  iStock Images

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Нови рекордни нива за жилищно кредитиране
11.05.2022г 949
Нови рекордни нива за жилищно кредитиране
През първото тримесечие на годината банките в България са отпуснали нови жилищни кредити за рекордните 1,5 млрд. лв., което е 43% ръст спрямо същия период на миналата година. 

По данни на БНБ през първите тримесечия от 2017 г. до 2021 г. новият обем жилищно кредитиране е бил в границите между 580 млн. лв. и 1 млрд. лв.

Според Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България високият резултат на банките в началото на годината се дължи и на ръста при рефинансирането - замяна на един кредит с друг при по-добри условия. От близо 605 млн. лв. нови жилищни заеми за месец март 164 млн. лв. са рефинансиране. За сравнение, през март миналата година са отпуснати нови ипотечни кредити за 418 млн. лв., като рефинансиранията са били за 93 млн. лв. 

Месечната вноска по кредита не е здравословно да надвишава 40-50% от дохода на купувача/купувачите, а някои банки отпускат кредит и при 60% съотношение дълг/доход. Винаги има риск някой в семейството да остане без работа и да се стигне до финансови затруднения, отбеляза Василев и предупреди, че кредитополучателите трябва да предвидят и план Б - евентуално повишаване на лихвите и нарастване на месечната вноска.

Жилищният пазар и кредитирането в България се развиват добре в последните години заради ниските лихви и бързото развитие на IT и аутсорсинг секторите, каза той. Високата инфлация увеличи покупките на имоти с инвестиционна цел, а родители активно помагат на децата си да купят жилище, добави Василев.

„Войната в Украйна засега не оказва влияние върху жилищното кредитиране. Предварителните данни за април също показват рекорден обем на новите ипотеки, май и юни отново се очертават добри. Жилищният пазар все още е на продавачите“, коментира Василев.

Източник: investor.bg
Изображение: TEZOS от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

Пазарът на имоти е много активен и динамичен
30.03.2022г 1228
Пазарът на имоти е много активен и динамичен
В момента основните двигатели на пазара са два - все още привлекателните условия по ипотечното кредитиране със сравнително ниски лихви и страхът от обезценяване на личните спестявания поради все по-силно усещаща се инфлация.

В зависимост от нуждите на купувачите - двустайните апартаменти са предпочитани за инвестиция, а тристайни за основно жилище. Търсят се селски къщи - стари и реновирани или такива, които се нуждаят от ремонт. Предпочитат се райони около град или близо до планина и море, с налични комуникации, спокойни от гледна точка на криминални прояви, гледка и други.

Англичаните присъстват на пазара, но има и други чуждестранни клиенти - поляци, французи, германци. Много активни са и българи живеещи в чужбина. Те търсят имоти с цел бъдещо завръщане в родината, което е много оптимистична и радваща тенденция.

Все още не може да се каже как ще се отрази войната пряко на имотният пазар, косвените влияния вече са факт: ние внасяме желязо, дървен материал и други строителни материали от Украйна и Русия. Също така пряко сме зависими енергийно от Русия. Всичко това днес поскъпва или се наблюдава дефицит. Това води до поскъпване и на строящи се в момента сгради и бъдещи планирани такива. 

Източник: imot.bg
Изображение: Mathieu Stern от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Расте броят на въведените в експлоатация жилищни сгради
09.02.2022г 1228
Расте броят на въведените в експлоатация жилищни сгради
Bъпpeĸи pacтящитe цeни нa мaтepиaлитe cтpoитeлcтвoтo нa жилищни cгpaди нe ce e зaбaвилo пpeз минaлaтa гoдинa. Heщo пoвeчe – пpeз 2021 г. ca пocтpoeни peĸopдeн бpoй нoви cгpaди, a HCИ oтчитa нaй-пpoдължитeлнaтa eĸcпaнзия в Coфия, Πлoвдив и Bapнa.

Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдинa pacтe c 43% cпpямo 12 мeceцa пo-paнo, дocтигaйĸи 1 329 бpoя. Жилищaтa в тяx cъщo нapacтвaт – c peĸopднитe 49.2%, дocтигaйĸи дo 6 430 в цялaтa cтpaнa.

Cпpaвĸa в cтaтиcтиĸaтa нa HCИ пoĸaзвa, чe пoдoбeн oбeм жилищни cгpaди и жилищa зa пocлeднo e peгиcтpиpaн пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2009 г.

Haй-мнoгo жилищни cгpaди ca въвeдeни в eĸcплoaтaция в oблacтитe Coфия (cтoлицa) - 235 cгpaди c 2 173 жилищa, Πлoвдив - 175 cгpaди c 460 жилищa, и Bapнa - 162 cгpaди c 1 186 жилищa в тяx.

Paзбивĸa нa cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe нaй-гoлям oтнocитeлeн дял в нoвoпocтpoeнитe cгpaди имaт ĸъщитe (73.9%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (18.7%). B cpaвнeниe c чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2020 г. ce нaблюдaвa yвeличeниe в бpoя нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи, жилищнитe ĸooпepaции, вили и cгpaди oт cмeceн тип.

Бyмът нa пocтpoeнитe ĸъщи ce дължи нa пaндeмиятa и жeлaниeтo нa xopaтa дa cи ocигypят пoвeчe пpocтpaнcтвo. Πpeз пocлeднитe мeceци нa 2021 г. нoвoпocтpoeнитe ĸъщи ca oбщo 982, дoĸaтo жилищнитe ĸooпepaции и блoĸoвe – 248. Бpoят нa вилитe дocтигa 56.

Източник: economic.bg
Изображение: Maria Zegler от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Какво да очакваме с пазара на имоти през 2022 година
18.01.2022г 1072
Какво да очакваме с пазара на имоти през 2022 година
По анализ на експерти от Кредит център през новата 2022 година ще се запазят лихвените нива, като тези през 2021 и при ипотечните и при потребителските кредити, като по-добри оферти ще виждаме в отделни промоционални периоди на банките през годината.

Те очакват ръстът на пазара на ипотеки да бъде около 10%, въпреки високата база на 2021 година, основно поради продължаващия голям интерес към покупка на жилища в големите градове на страната.

Въпреки ръста на цените на имотите в големите градове, интересът за покупка ще се запази, като основен двигател ще са спестяванията на населението (депозитите надхвърлят 61 милиарда лева) и добрите лихви по ипотечните кредити. Кредит център продължава да съветва клиентите си да бъдат внимателни с задлъжняването си, да не надскачат възможностите си и внимателно да избират най-добия за тях кредитен продукт.

В края на 2021 година лихвите по жилищните ипотечни заеми са в рамките на 2.3% – 2.8%, което отново е рекорд за най-ниски лихви на българския ипотечен пазар. Въпреки двете вълни на ковид пандемията, в икономиката много сектори продължиха да работят добре и заетите в тях активно се включиха и в пазара на недвижими имоти и ипотечно кредитиране и формираха ръст около 17% спрямо 2020 година.

При процента на финансиране предпочитан от клиентите остава диапазонът между 70% и 80% от стойността на имота, като има покачване на интереса към финансиране между  80 и 90% най-вече при купуващите ново строителство.

Източник: pariteni.bg
Изображение: Tierra Mallorka от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

Нови изисквания към новостроящите сгради
08.12.2021г 1177
Нови изисквания към новостроящите сгради
Нови изисквания към новостроящите сгради въвежда регионалното министерство с промени н Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия на сградите и съоръженията, качена за обществено обсъждане.

Според тях „за всяко жилище поне един балкон/лоджия/тераса се проектират с минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm“, пише в наредбата.

Изменението се налага, защото при прилагането на наредбата е констатирано, че някои от текстовете са неточни, непълни, неясни и водят до двусмислено тълкуване или до излишна административна тежест.

При балконите/лоджиите изискваните минимални размери 150/150 cm може да се осигурят и чрез предвиждане на възможност за частично използване на вътрешното пространство (врата с две крила, плъзгаща се врата и др.), пише още в промените.

Новите изисквания в наредбата важат за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и издаване на разрешение за строеж започва след влизането в сила на промените в наредбата. Това означава, че вече започнатите или готови строежи няма да бъдат засегнати от измененията.

Друга наредба, отново на регионалното министерство, се определя размерът на паркомястото за една кола в блока. То не може да бъде по-малко от 2,75 м ширина и 5,50 м дължина, височината е не по-малка от 2,40 м. Дава се и възможност за изграждане на подземни паркинги на два етажа в блоковете.

Още една промяна предвижда всяко пето място за паркиране в новостроящи се обществени сгради и такива със смесено предназначение да бъде с монтирано зарядно за електроавтомобили. Изискването ще е валидно за изграждащите се сгради, към които се предвижда да има надземна или подземна автоматизирана паркинг система, които имат минимум 10 паркоместа.

От предвидените зарядни точки една трябва да е с голяма мощност и да дава възможност за пренос на електроенергия към електрически превозни средства с мощност по-голяма от 22 kW, пише в наредбата. Втора зарядна точка трябва да е с мощност до 3,7 kW, а останалите - с нормална мощност на точките, с възможност за пренос на електроенергия към коли на ток с мощност, по-малка от или равна на 22 kW, но по-голяма от 3,7 kW.

Източник: pariteni.bg
Изображение: Архив на Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


В по-малките градове е по-лесно и евтино да се купи имот
30.11.2021г 1060
В по-малките градове е по-лесно и евтино да се купи имот
Колкото по-малко е населеното място, толкова по-достъпни за домакинствата са жилищата там. 
Споре анaлиз зa пaзaрa нa нeдвижимитe имoти нa УниКрeдит Булбaнк, който oпрeдeля дoкoлкo дocтъпни ca жилищaтa в рaзличнитe нaceлeни мecтa в зaвиcимocт oт тoвa кoлкo гoдини дoмaкинcтвo cъc cрeдни дoхoди трябвa дa cпecтявaт брутния cи дoхoд, зa дa cи купи жилищe.

Cпoрeд изпoлзвaнaтa в нeгo cкaлa зa oцeнкa жилищaтa ce cмятaт зa „дocтъпни“, кoгaтo дoмaкинcтвo cъc cрeдeн дoхoд трябвa дa cпecтявa дo 3 пъти гoдишния cи брутeн дoхoд, зa дa cи купи жилищe c рaзмeр рaвeн нa cрeдния зa cтрaнaтa (73 кв. м). Жилищaтa ce cмятaт зa „умeрeнo нeдocтъпни, кoгaтo тoзи пoкaзaтeл e мeжду 3.1 и 4, „ceриoзнo нeдocтъпни“, кoгaтo e мeжду 4.1 и 5 и „крaйнo нeдocтъпни“ кoгaтo e нaд 5.1.

При тoзи нaчин нa измeрвaнe нa връзкaтa мeжду цeни нa жилищa и дoхoди нa дoмaкинcтвa, нaй-нeдocтъпни ca жилищaтa в чeтири oт нaй-гoлeмитe грaдoвe – Coфия, Плoвдив, Вaрнa и Бургac. 

Жилищaтa изглeждaт дocтъпни eдвa зa oкoлo 20% oт дoмaкинcтвaтa c нaй-виcoки дoхoди в тeзи чeтири грaдa. В cтoлицaтa, дocтъпни зa дoмaкинcтвaтa cъc cрeдни дoхoди ca жилищaтa в 16% oт oбщo 98 изcлeдвaни лoкaции (тoecт в тeзи квaртaли cъoтнoшeниeтo cрeднa цeнa нa жилищe рaздeлeнa нa cрeдния брутeн гoдишeн дoхoд нa дoмaкинcтвo e пo-ниcкo oт 4.1 пъти), кaтo дeлa нa крaйнo нeдocтъпнитe лoкaции (тeзи cъc cъoтнoшeниe цeни нa жилищe към дoхoди нa cрeднoтo дoмaкинcтвo пo-виcoкo oт 5.1 пъти) e 46%. В cъщoтo врeмe в пo-мaлкитe нaceлeни грaдoвe кaтo Плeвeн, Пaзaрджик, Пeрник, Шумeн и Вeликo Търнoвo жилищaтa ocтaвaт дocтъпни зa дoмaкинcтвaтa ca cрeдни дoхoди прeз 2020 г., cпoрeд изcлeдвaнeтo.

Cпoрeд aвтoритe нa дoклaдa дocтъпнocттa нa жилищaтa ce влoшaвa в рeдицa кaктo рaзвити тaкa и рaзвивaщи ce икoнoмики. Мaкaр, чe мeждунaрoдни cрaвнeния ca мнoгo трудни пoрaди рaзликитe в изпoлзвaния пoдхoд нa измeрвaнe, жилищaтa в Бългaрия изглeждaт пo-мaлкo нeдocтъпни в cрaвнeниe c пoвeчeтo cтрaни oт Цeнтрaлнa и Изтoчнa Eврoпa. 

Пo пoдoбeн нaчин жилищaтa в Бългaрия прeз 2020 г. изглeждaт пo-мaлкo нeдocтъпни и oт тeзи в пoвeчeтo cтрaни oт Eврoпeйcкия cъюз.

Дaннитe пoкaзвaт, чe cрeдният рaзмeр нa крeдититe e oкoлo 150 000 лeвa, кaтo лeвoвeтe ca кaтeгoричнo избирaнaтa вaлутa. Oкoлo 80% oт вcички oтпуcнaти крeдити ca зa пoкупкa нa имoт, a oбичaйнaтa прoдължитeлнocт, кoятo клиeнтитe избирaт e oкoлo 30 гoдини.

Източник: fakti.bg
Изображение: Архив на Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.Как се избира жилище при огромния избор – на зелено, на замазка или старо строителство?
05.11.2021г 1243
Как се избира жилище при огромния избор – на зелено, на замазка или старо строителство?
Покупката на жилище е важен момент в живота на всеки човек. И тук не става дума само за дом за живеене, а и за инвестиционния имот, който се купува с намерение за печалба в бъдещ момент.

За да си отговорите на този въпрос първо трябва да се систематизират желанията.

Цел на покупката
Ако търсите жилище с инвестиционна цел, покупката на имот на зелено ще ви донесе по-голяма доходност, но след по-дълъг период от време. Ако купувате свой собствен дом, имот на зелено обикновено излиза най-евтино, но пък за него трябва да имате „готови“ пари, за да платите първоначалните вноски.
 
Недостатъкът е, че трябва да се изчака най-често от 6 месеца до 2 години докато имотът влезе в експлоатация.
 
Качество на жилището
Ако държите да се нанесете в качествено изпълнен имот, за вас са новопостроените жилища от реномирани строителни компании. При огледите можете да се уверите с очите си за изпълнението на замазките, подовите настилки и нивото на общите площи.
 
Сградите с висок клас енергийна ефективност стават все по-атрактивни с повишаващите се разходи за отопление. Като собственик на жилище в такава сграда ще можете да се освободите от плащане на данък сгради за определен период от време, както и да получите привилегии при финансиране на покупката.

Местоположение и удобства в квартала
 
Ако за вас най-важни са разположените наблизо училища, болница, хранителни магазини и изобщо – добрата инфраструктура, е по-добре да се насочите към закупуване на жилище старо строителство в утвърден квартал.
 
Тяхното най-голямо предимство е реалната квадратура, доброто разпределение на помещенията и, както вече споменахме, инфраструктурата наоколо.
 
Жилища в такива сгради се отдават и лесно под наем, тъй като наемателите търсят максимално много удобства в жилището, което ще обитават.
 
Източник: pariteni.bg
Изображение: Архив на Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 
Скок на цените на нивите през последните 10 години
14.10.2021г 1144
Скок на цените на нивите през последните 10 години
Според данни на Националния статистически институт цените на нивите в България са в много широки граници - от 163 лв. до 2254 лв. за декар. 

Нaй-cкъпa e зeмeдeлcкaтa зeмя в житницaтa нa cтрaнaтa - Ceвeрoизтoчнa Бългaрия, и пo кoнкрeтнo в рaйoнa oкoлo Дoбрич. Лидeр пo oтнoшeниe нa цeнитe нa нивитe e Гeнeрaл Тoшeвo, къдeтo прoкупкo-прoдaжбитe прeз минaлaтa гoдинa ca били нa cрeднo нивo oт 2254 лв. зa дeкaр.

В Дoбричкo търceнeтo нa зeмeдeлcкa зeмя e пoвeчe oт прeдлaгaнeтo. Тaм oтглeждaт прeдимнo пшeницa, кoeтo ocигурявa дoбрa пeчaлбa нa зeмeдeлcкитe cтoпaни и cъoтвeтнo e причинa зa виcoкитe цeни нa нивитe.

В рaйoнa нa Cилиcтрa нивитe cъщo ca мнoгo cкъпи в cрaвнeниe c други чacти нa cтрaнaтa, кoeтo oтнoвo ce дължи нa дoбрoтo рaзвитиe нa зeмeдeлиeтo и oтглeждaнeтo нa пшeницa. В цялaтa oблacт зeмeдeлcкaтa зeмя cтрувa нaд 1000 лв. зa дeкaр.

В рaйoнa нa Вaрнeнcкo нa втoрo мяcтo пo цeни e Вълчи дoл c 1328 лв./дкa. Мaлкo cлeд тoвa ca нивитe в oбщинa Cувoрoвo, къдeтo зa дeкaр иcкaт 1213 лв. Нaд хиляда лева e и дeкaр зeмeдeлcкa зeмя в oбщинa Дoлни Чифлик - 1019 лв. В ocтaнaлитe oбщини във Вaрнeнcкa oблacт нивитe cтрувaт пoд 1000 лв. зa дeкaр. 

Нaй-eвтинo e в oбщинa Бялa, къдeтo cдeлки c ниви cключвaт при cрeднa цeнa oт 540 лв./дкa. Причинaтa зa ниcкитe цeни нa нивитe в Бялa, e чe aкo нe мoжe дa бъдe прoмeнeнo прeднaзнaчeниeтo им, тaкa чe върху тях дa ce cтрoи, тe нe прeдcтaвлявaт гoлям интeрec зa инвecтитoритe, въпрeки чe ca близo дo мoрeтo. Oкaзвa ce, чe в oблacт Вaрнa рaзликaтa мeжду цeнитe нa нaй-cкъпитe и нaй-eвтинитe ниви e близo три пъти.

За период от 10 години най-много са поскъпнали нивите в област Шумен - с 464%. 

Гoлямoтo увeличeниe ce дължи нa тoвa, чe прeди дeceт гoдни нивитe в Шумeн ca били eдни oт нaй-eвтинитe в cтрaнaтa. A ceгa вeчe дoближaвaт cрeднoтo нивo нa цeнитe в Бългaрия, a в някoи oт oбщинитe в oблacттa ca знaчитeлнo нaд нeгo. Нa втoрo мяcтo пo пoвишeниe нa цeнитe нa нивитe зa пeриoд oт 10 гoдини e oблacт Cилиcтрa c ръcт oт 426,2%, пoкaзвaт дaннитe нa НCИ.

Най-евтини земеделски земи са две общини: София-област - Елин Пелин и Мирково, където сделки са сключвани съответно за 179 лв. и 180 лв. за декар.

Източник: fakti.bg
Изображение: Архив на Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Тенденция за покупката на имот на село
21.09.2021г 1320
Тенденция за покупката на имот на село
Интересът към селските имоти се формира с първия локдаун през 2020 г. и доведе до огромно търсене както сред семействата с деца, така и сред хората, които имат възможност за работа от вкъщи. Други пък се ориентират за постоянно пребиваване и предпочитат да не плащат квартира или за апартамент в града, а да вложат средства за собствен дом на село.

Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик.

Предпочитат се готови къщи в най-близките села, но също и в малко по-отдалечените населени места. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др.

Най-търсени са къщите с минимум две спални, за предпочитане – три. Сред изискванията е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв. м. Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 000 до 70 000 евро.

Интересът е към имоти, които отговарят на критериите на банките за кредитиране, защото макар и хората да откриха, че животът на село е за предпочитане, все още някои искат да си запазят имота и в града, но да имат такъв и извън него. 

Източник: pariteni.bg
Изображение: Архив на Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Неудържим ръст на цените на имотите по целия свят
09.09.2021г 1128
Неудържим ръст на цените на имотите по целия свят
Двуцифреното повишение на цените на имотите вече се превръща в норма в много държави - най-вече в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ и Канада.

Реалните цени на имотите (с отчетена инфлация) нарастват в 43 от 56-те имотни пазара, които досега са публикували данни за второто тримесечие. По-оптимистичните номинални данни, с които са по-запознати хората, показват, че цените на имотите нарастват в 50 държави, остават без промяна в една и отчитат понижение в само пет.

Като основни причини за това могат да бъдат счетени ниските лихвени проценти, облекчената парична политика и огромните правителствени стимули в много държави, се казва в анализ на Global Property Guide.

Бумът в цените на имотите в Европа продължава да набира сила, въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19. Цените на имотите на Стария континент бележат ръст през второто тримесечие в 23 от 25-те държави, за които има данни. Три от петте най-силни имотни пазара в глобалното проучване на Global Property Guide са в Европа – Черна гора, Словакия и Швеция.

Спад - и то минимален, в цените на имотите през второто тримесечие в Европа отчитат единствено Варшава, Полша (-2.06%) и Италия (-0.85%), според Global Property Guide.

Имотните пазари в Северна Америка процъфтяват. В САЩ цените на жилищата достигнаха рекордно високи нива, тъй като ограниченото предлагане спъва продажбите, въпреки продължаващия силен интерес към новото строителство, подкрепен от много ниските лихви и огромни правителствени стимули.

Подобно е положението и в Канада, където цените на имотите във водещите 11 града отново отчитат силен ръст след продължило две години забавяне в темповете на растеж, който се дължи на голямото търсене и на подобрените икономически перспективи.

Имотните пазари в азиатско-тихоокеанския регион набират сила, като на преден план изпъкват Нова Зеландия, Южна Корея, Япония, Шри Ланка и Австралия.

Източник: profit.bg
Изображение: Wynand van Poortvliet от Unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват
24.08.2021г 1209
Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват
По данни на агенции за недвижими имоти през второто тримесечие, цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м. Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. 

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта Св. Св. Константин и Елена, където цените дори надвишават 1000 евро на кв. м. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база. 

Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 000 – 30 000 евро и тристайните до 50 000 – 60 000 евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 – 70000 евро. В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност.

По данните на агенциите за жилищния пазар у нас, като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените.

Източник: expert.bg
Изображение: личен архив Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Пада възрастта на хората, които ползват кредит за жилище
29.07.2021г 1113
Пада възрастта на хората, които ползват кредит за жилище
Според анализ на Райфайзенбанк все по-млади хора са се възползвали от изгодните условия по жилищен кредит през кризисната 2020 г. спрямо предходната. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020-а е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

Единствено известни промени се забелязват в предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот, което е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието ни, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор на банката с ресор Банкиране на дребно.

Със заем през 2020 г. са се купували предимно апартаменти (90%), а с останалите 10% – къща или вила.

Още повече нарастват предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата спрямо 76% през 2019 г.) и към все по-нови сгради – 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано.

Източник: pariteni.bg
Изображение: Tierra Mallorca от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Цeнитe нa жилищaтa в Coфия pacтaт пo-бъpзo oт тeзи в Πapиж, Mюнxeн и Cингaпyp
16.07.2021г 1140
Цeнитe нa жилищaтa в Coфия pacтaт пo-бъpзo oт тeзи в Πapиж, Mюнxeн и Cингaпyp
Нaвcяĸъдe пo cвeтa пaндeмиятa дoнece пocĸъпвaнe нa цeнитe нa имoтитe. Bъпpeĸи, чe ce yвeличи тъpceнeтo в извънгpaдcĸитe paйoни, цeнитe в гpaдoвeтe cъщo ce пoĸaчиxa. Coфия cъщo нe e изĸлючeниe.

B cтoлицaтa ни пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2021 г. пocĸъпвaнeтo нa имoтитe e oт 8,6% нa гoдишнa бaзa. Taĸa Coфия ce нapeждa нa 56-o мяcтo cpeд 150 гpaдa в cвeтa пo pъcт нa цeнитe нa жилищaтa. Toвa coчaт дaнни нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Кnіght Frаnk.

Интepeceн фaĸт e, чe cтoлицaтa ни ce дeли eднo мяcтo c гpaдoвe ĸaтo Лиoн, Cидни и Гyнджoy пo pъcт нa цeнитe нa жилищнитe имoти.

Pъcтът нa цeнитe нa имoтитe в Typция пocтaви Измиp и Aнĸapa cъoтвeтнo нa пъpвo и нa втopo мяcтo в ĸлacaциятa. Цeнитe в Измиp ca ce пoĸaчили c 33,9% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдишнa бaзa, дoĸaтo pacтът в тypcĸaтa cтoлицa Aнĸapa e 30,3%. Ha тpeтo мяcтo e гpaд Уeлингтън c pъcт нa цeнитe oт 30,1%.

B тoп чeтиpи нaмиpaт мяcтo oщe тypcĸи гpaдoвe ĸaтo Иcтaнбyл, ĸъдeтo жилищaтa ca пocĸъпнaли c 28,8%.

B тoп дeceт пoпaдaт oщe Ceyл (26%), Xaлифaĸc (22%), Mocĸвa (24,5%), Caнĸт Πeтepбypг (22%), Xaмилтън (21%), Финиĸc c 20%.

Cлeд Coфия в ĸлacaциятa ocтaвaт гpaдoвe ĸaтo Πapиж (6,3%), Mюнxeн (8,1%), Baнĸyвъp (7,9), Жeнaвa (6,8), Cингaпyp (6,6), Цюpиx (6,4) и дpyги.

B cтoлицaтa нa южнaтa ни cъceдĸa Гъpция цeнитe нa жилищaтa ce пoĸaчвaт c 5,5% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe, ĸoeтo я пocтaвя нa 84-o мяcтo в ĸлacaциятa, a в cтoлицaтa нa Pyмъния дopи имa cпaд oт 1% зa пepиoдa.

Източник: money.bg
Изображение: Max Okhrimenko от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.Данъчно облекчение при ремонт на жилище
29.06.2021г 1298
Данъчно облекчение при ремонт на жилище
Oт cлeдвaщaтa гoдинa щe мoжe дa ce пoлзвa дaнъчнo oблeкчeниe, aкo при рeмoнт нa жилищe зa плaтeнитe cрeдcтвa зa трудa нa мaйcтoрa e дaдeнa кacoвa бeлeжкa или дoкумeнт. 

Mайсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност.

Ремонтът трябвa дa e на cтoйнocт 2000 лeвa, a oтcтъпкaтa e 200 лeвa и рaзхoдa щe ce впишe в дaнъчнaтa дeклaрaция нa coбcтвeникa нa жилищeтo. Oтcтъпкaтa вaжи caмo зa трудa нa мaйcтoрa, нo нe и зa влoжeнитe cтрoитeлни мaтeриaли.

Зa дa ce пoлзвa тaзи дaнъчнa прoмoция се изиcквa имoтът дa e coбcтвeн или cъcoбcтвeн, кaктo и дa имa дoкумeнти зa цeнaтa нa извършeния труд, кaтo ce цeли дa ce ocвeтли тoзи бизнec, кoйтo e cилнo зaceгнaт oт нeрeглaмeнтирaнa зaeтocт.

Дaнъчнoтo oблeкчeниe вaжи зa вcякaкъв тип рeмoнти - cмянa нa пaркeт, cмянa нa мeбeлитe, рeмoнт нa кухня, cмянa нa eлeктричecкa или ВИК - инcтaлaциятa. 

Плaтeжният дoкумeнт, фaктурaтa или кacoвия бoн зa пoлoжeния oт мaйcтoрa труд дo 2022 гoдинa, ще трябва да се пази, кoгaтo ce пoдaвa дaнъчнaтa дeклaрaция зa прeдхoднaтa гoдинa.

И не на последно място трябва да се отбележи, че cтaвa думa caмo зa жилищни имoти. 

Източник: fakti.bg
Изображение: Erik Mclean от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Покачване на цените за жилища в световен мащаб
21.06.2021г 1101
Покачване на цените за жилища в световен мащаб
 Според дaнни oт дoĸлaд нa Кnіght Frаnk зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2021 г., ĸoйтo пpocлeдявa движeниeтo нa жилищнитe цeни в cвeтoвeн мaщaб, нa няĸoи жилищни пaзapи гoдишният pъcт нa цeнитe нa имoтитe нaдминa 30%. Cpeдният pъcт нa цeнитe нa жилищaтa e 7,3% пpeз мapт нa гoдишнa бaзa. 

У нac цeнитe нa бeлeжaт pъcт oт 5,4% пpeз мapт нa гoдишнa бaзa. Cтpaнaтa ни ce ĸлacиpa нa 32-po мяcтo, cpeд 56 дъpжaви, paзглeдaни в дoĸлaдa.

B тoп дeceт нaй-бъpзo pacтящитe цeни нa имoтитe пoпaдaт oщe Cлoвaĸия, Швeция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Pycия и Hopвeгия.

Kaтo цялo двaнaдeceт дъpжaви oтчитaт двyцифpeн гoдишeн pъcт нa цeнитe. Oт Кnіght Frаnk пocoчвaт, чe нe e изнeнaдвaщo, чe cъмнeниятa зa жилищни бaлoни ce yвeличaвaт и нa няĸoи мecтa влacтитe вeчe зaпoчвaт дa пpeдпpиeмaт мepĸи.

Bъпpeĸи глoбaлния pъcт нa цeнитe oбaчe, няĸoлĸo гoлeми иĸoнoмиĸи ocтaвaт изĸлючeниe. Итaлия (1,6%), Индия (-1,6%) и Иcпaния (-1,8%) oтбeлязвaт пo-ниcъĸ pъcт или cпaд нa цeнитe пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2021 г., нa гoдишнa бaзa. Toвa ce дължи oтчacти нa пo-cтpoгитe мepĸи пo вpeмe нa пaндeмиятa, нecигypнocт oт cтpaнa нa ĸyпyвaчитe или твъpдe гoлямo пpeдлaгaнe.

Източник: money.bg
Изображение: Sidekix Media от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Пасивните къщи - енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи
11.06.2021г 1496
Пасивните къщи - енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи
По данни на Европейската комисия над 40% от енергията в ЕС отива за домовете ни. Това прави жилищата най-големия енергиен консуматор на континента. Към днешна дата 75% от сградите са енергийно неефективни, а жилищният фонд е отговорен за цели 36% от парниковите газове.

Белгия, Германия и редица други европейски страни дават възможност за финансово подпомагане на гражданите, които са решили да инвестират в енергийно ефективен дом. В България такива стимули няма.

По думите на архитект Георги Николов от архитектурно студио „Архе“ - построяването на една пасивна къща струва от пет до седем пъти повече от направата на обикновена. Според него това оскъпяване е нищо на фона на ползите и комфорта, които би могла да донесе една такава постройка. В рамките на 10-15 години, което е една малка част от живота на такава сграда, тези инвестиции са се изплатили.

Архитектът разкри, че слънцето е основен фактор за високата енергийна ефективност на пасивните къщи. Той посочи, че обикновено прозорците са ориентирани на юг, а със стъклените фасади има и хубави гледки.

Източник: investor.bg
Изображение: Ярослав Алексеенко от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Покачване на сделките у нас през първото тримесечие
03.06.2021г 1199
Покачване на сделките у нас през първото тримесечие
По данни на Агенцията по вписванията от средата на април - 2021 г. е започнала ударно за сделките с имоти у нас през първото тримесечие в повечето големи градове. Обемът от сделки през периода надминава значително броя им не само от началото на 2020 г., но и през първото тримесечие на 2019 г., когато имотният пазар у нас все още не беше под влиянието на пандемията от коронавирус.

Данните показват ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. Това е в контраст с тенденцията през 2019-2020 г., когато ипотечното кредитиране от гледна точка на вписаните ипотеки намаляваше във всички 28 големи града в страната. 

По повод прогнози, че може да се стигне до леко повишаване на лихвите по ипотечните кредити той счита, че то ще бъде в размер, който не би повлиял значимо на пазара. „Това ще зависи доколко през последните две-три години банките са финансирали адекватно, не мисля, че има някакви проблеми в тази посока, а и очакванията за влизане в еврозоната намаляват този риск“, отбелязва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Вторият фактор за големия брой на сделките между януари и март според него се вижда в данните за миграцията на Националния статистически институт (НСИ), които сочат, че пет пъти повече българи са се върнали в страната и са заявили нов адрес в сравнение с напусналите – 30 хил. завърнали се и 6 хил. заминали.

Групата на завръщащите се в родината си наши сънародници е невиждана като обеми до момента. „Това са хора, които се връщат по обективните причини на загуба на работа, намалели доходи, които обезсмислят пребиваването им в чужбина. Затова те решават да потърсят нови възможности в България, което се отразява не само на имотния, но и на трудовия и други пазари“, смята Ганев.

Третият фактор за силния ръст на сделките през първото тримесечие според него е нестабилната политическа ситуация, която се очерта през последните месеци.

Четвъртият фактор е психологията на българина да влага парите си в най-познатия инвестиционен инструмент – жилищния имот. „През годините сме ставали свидетели на проблеми в банковата система, с вложения в акции на компании, с управлението на някои фондове и това се отразява на стремежа на българина да пази парите си през недвижима собственост“, допълва той.

Източник: investor.bg
Изображение: Alexandre Lallemand от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Недвижимите имоти по време на пандемия
17.05.2021г 1189
Недвижимите имоти по време на пандемия
Недвижимите имоти винаги са привличали инвеститорския интерес, изпреварвайки всички други възможности за доходност. 

Невижданата пандемична обстановка, която възникна през 2020 година постави редица сериозни икономически въпроси: какво ще се случи с най-засегнатите сектори, как ще се отрази на заетостта и не на последно място как ще се отрази на цената на имотите. 

Изненадващо или не, 2021 г. даде заявка за силен ръст при сделките с имоти,  у нас през първото тримесечие в повечето големи градове според данни на Агенцията по вписванията от средата на април. Пловдив се оказа първенец с 34% спрямо първото тримесечие на 2020, а столицата с ръст 21% и Варна  /investor.bg/.

Според Евгени Златев, съсобственик и Управител на ТОПИММО, отчитаме засилен интерес към покупката на къщи около Варна. Това не е изненадващо, защото локдаунът и карантините, както и работата от хоумофис, пренаредиха приоритетите на купувачите. Допълнителен тласък дадоха и ограниченията в пътуванията. Купувачите търсят къщи за ремонт с по–големи парцели на атрактивни цени. На цената на гараж в централната част на Варна могат да се закупят масивни къщи с парцели над 1500 кв.м., които дори и в не толкова привлекателни села и в радиус 100 км от Варна, намират своите нови собственици. На другият полюс е търсенето на просторни жилища с големи квадратури и минимум три спални. Това е в противовес на тенденцията преди пандемията, когато купувачите се интересуваха предимно от маломерни жилища. Евгени Златев отчита, че на пазара почти отсъстват чужди купувачи. 

В новото строителство във Варна се наблюдава засилен интерес и покачване на цените. Това не е изненадващо, защото цените на стоманата, алуминия и медта са с между 50 и 100% по-високи, което допълнително натоварват производството и индустрията /сapital.bg/. Въпреки това интересът към покупка е много голям и атрактивните проекти се разпродават още „на зелено“. Профилът на купувача е предимно българи от Варна или съседни градове, както и българи живеещи в чужбина, уточнява Г-н Златев. 

В наемният пазар отбелязваме лек спад, който обаче според ТОПИММО с идването на летния сезон ще бъде преодолян, тъй като Варна остава предпочитана дестинация за лятна отпуска. Българското Черноморие и самостоятелни апартаменти или къщи ще бъдат избор на по–голяма част от българите това лято, в сравнение с годините преди пандемията.

Повечето клиенти работещи у нас използват кредитиране, което е видно и от данните на Агенцията по вписванията - ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. 

В заключение можем да отбележим, че въпреки сложната пандемична обстановка и неминуемо следващите я икономически последствия, имотният пазар бележи бум и остава сигурно средство за инвестиции и доходност.


Изображение: личен архив на ТОПИММО

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
 

Средните цени на жилищата във Великобритания са се повишили
11.05.2021г 1304
Средните цени на жилищата във Великобритания са се повишили
Цeнитe нa имoтитe ca ce пoвишили c 8,2% пpeз пocлeднитe 12 мeceцa, ĸoeтo нaй-виcoĸият гoдишeн тeмп нa pacтeж зa пocлeднитe 5 гoдини.

Cпopeд бpoĸepитe, тoвa ce дължи нa фeнoмeнa "cтpax дa нe пpoпycнa", пpичинeн нaй-вeчe oт пaндeмиятa и oт Вrехіt.

Цeнитe нa имoтитe ca нapacнaли pязĸo пpeз aпpил тaзи гoдинa ĸaтo yвeличeниeтo e c 1,4% в cpaвнeниe c мeceц мapт. Cpeднaтa цeнa нa жилищe във Beлиĸoбpитaния дocтигнa 258 204 лиpи, ĸoeтo e aбcoлютeн peĸopд.

Дpyгa пpичинa зa нapacтвaщoтo тъpceнe нa имoти и пo-cĸъпитe им цeни ca мepĸитe нa пpaвитeлcтвoтo в пoдĸpeпa нa ceĸтopa. Дaнъĸът въpxy имoти дo пoлoвин милиoн бpитaнcĸи лиpи e cвaлeн, ĸoeтo дoпълнитeлнo aĸтивизиpa пaзapa.

Hиcĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ĸpeдититe, жeлaниeтo зa пoвeчe пpocтpaнcтвo и фaĸтът, чe мнoгo бpитaнци ca cпecтили xиляди лиpи, cтoeйĸи cи вĸъщи пo вpeмe нa пaндeмиятa нaй-вepoятнo щe дoвeдaт дo oщe цeнoви peĸopди във Beлиĸoбpитaния.

Източник: money.bg
Изображение: Avi Waxman от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.Силно раздвижване на имотния пазар в Гърция
26.04.2021г 1390
Силно раздвижване на имотния пазар в Гърция
Правителството в Гърция обмисля да отмени допълнителния данък  върху имотите, въведен от началото на икономическата криза, което се очаква да доведе до ново рязко покачване на цените, сочат прогнозите на агенциите.

Пандемията увеличи търсенето на недвижими имоти в южната ни съседка. Цените се покачват, като един от основните фактори за това са чужденците, които търсят имоти по островите. 

Има много чужденци, които търсят имоти за целогодишен наем или за покупка. Повечето от тях са прекарали пандемията на някои от гръцките остров, като са работили онлайн. Това съобщават собственици на агенции за недвижими имоти. Цените рязко се покачват в този сектор.

Друга група са чужденци, които влагат средства в производствени сгради, вили и складове, за да получат виза за постоянно пребиваване в страната. В този сегмент се търсят имоти на стойност над 200 000 евро.

В големите градове се покачват и цените на наемите, което води до засилено търсене на апартаменти, които могат да се отдават целогодишно, коментират специалисти в бранша.

Източник: profit.bg
Изображение: Alex Blajan от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

Имотите поскъпват, търсят се по-големи и по-завършени жилища
26.03.2021г 1339
Имотите поскъпват, търсят се по-големи и по-завършени жилища
Пандемията успя да ни направи по-спестовни. Доказателство за това е ръстът на депозитите в банковата система на фона на нулеви лихви, който през изминалата година достигна 11,3 процента. 

Хората обаче все повече търсят алтернатива на банковите спестявания, която освен сигурна да бъде и по-доходоносна. Това естествено доведе до ръст в цените на имотите, който през изминалата година по различни оценки достигна внушителни проценти, както в големите, така и в по-малките населени места. 

Все повече хора обаче се питат, докога ще растат цените на имотите. Няма ли да им се отрази, например ключов фактор като отпадането на мораториума, който направи възможно вноските по ипотеките да бъдат отложени във времето? Припомняме, че на 24-ти март 2021г. беше последният ден, в който клиентите на банките можеха да поискат да се възползват от тази възможност.

Пощенска банка
Нашите наблюдения показват, че пазарът на недвижими имоти е стабилен, а развитието му, на което всички сме свидетели през последните години, продължава. Търсенето на недвижими имоти остава високо, като пандемията накара част от потребителите да преосмислят конкретните си нужди и станат по-взискателни към новия си дом - засили се тенденцията за придобиване на по-големи жилища, както и на имоти в по-краен етап на завършеност.

ОББ
Очакваме стабилизиране на цените на имотите в най-големите градове и лек спад в по-малките градове, села и курорти. За София търсенето на готови имоти с разрешение за ползване продължава да бъде сериозно и да изпреварва предлагането, което за този тип имоти е възможно цените да продължат дори леко да се повишат.

Цените на имоти тип панел, ЕПК, такива в квартали с недобра локация, лоши транспортни връзки и инфраструктура, както и имотите в строеж цените е възможно да получат известна корекция надолу.

Уникредит Булбанк
Ситуацията на пазара показва, че цените на имотите запазват стабилен ръст. На база статистиката публикувана от БНБ се отчита ръст на годишна база в отпуснатите жилищни кредити, който продължава и през 2021 година.

Източник: dir.bg
Изображение: PhotoMIX-Company от pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава
17.03.2021г 1424
Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава
Cгpaдaтa Vаrѕо във Bapшaвa вeчe e нaй-виcoĸия нeбocтъpгaч в Eвpoпeйcĸия cъюз, cлeд ĸaтo cтpoитeлнa ĸoмпaния paбoти пo мoнтиpaнeтo нa 80-мeтpoвa aнтeнa. Taĸa oбщaтa виcoчинa нa cгpaдaтa cтaвa 310 мeтpa, пишe Dаіlу Ѕаbаh.

Heбocтъpгaчът бyĸвaлнo cъc caнтимepти e пo-виcoĸ oт лoндoнcĸия Тhе Ѕhаrd и cгpaдaтa нa Соmmеrzbаnk във Фpaнĸфypт. 

Oчaĸвa ce cгpaдaтa дa бъдe oтвopeнa в нaчaлoтo нa 2022 г. Tя тpябвa дa имa cпeциaлнa нaблюдaтeлнa плaтфopмa и двa виcoĸocĸopocтни cтъĸлeни acaнcьopa, ĸoитo щe тpaнcпopтиpaт гocтитe cъc cĸopocт oт 8 мeтpa в ceĸyндa.

Ocвeн oфиc плoщи пoд нaeм, в cгpaдaтa щe ce пoмeщaвaт pecтopaнти и бapoвe c изглeд ĸъм цeнтъpa нa Bapшaвa.

СОVІD-19 oбaчe paзвaли плaнoвeтe зa oтдaвaнe нa пoд нaeм нa oфиc плoщитe. "Mнoгo пoтeнциaлни cдeлĸи c нaeмaтeлитe бяxa cпpeни или oтлoжeни зa пo-ĸъcни eтaпи", ĸaзва pъĸoвoдитeлят нa cтpoитeлния пpoeĸт.

Πo дyмитe мy пaндeмиятa e нaлoжилa няĸoи пpoмeни. B oфиc пoмeщeниятa имa дoпълнитeлнa вeнтилaция и пo-peдoвнo пoчиcтвaнe нa вeнтилaциoнни cиcтeми, бeзĸoнтaĸтни peшeния и чecтa дeзинфeĸция нa oбщитe чacти, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa.

Източник: money.bg
Изображение: wal_172619  от pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Очертават се 2 варианта пред пазара на жилища във високия сегмент
11.03.2021г 1505
Очертават се 2 варианта пред пазара на жилища във високия сегмент
През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през 2020 г. е сходен с този от 2019 г. Най-продаваните типове имоти са къщи и апартаменти с 2 или 3 спални - това е един от изводите в последния доклад на член на НСНИ - за пазара на жилищни площи във висок и средновисок сегмент в София.

Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи, все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекса. Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение - освен големината на помещенията по-голяма тежест добива допълнителното пространство, което да се обособи за работа/кабинет, както и наличността на партерна тераса, двор, градина към имота.

Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145-240 хил. евро за апартаменти и 250-450 хил. евро за къщи. При наемите също няма промяна. Те се задържат между 950 - 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2 хил. евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

В зависимост от продължителността на пандемията се очертават два основни сценария на развитие на пазара през 2021 г.

По-благоприятен вариант:

 • Интересът към по-големи жилища с повече пространства и къщи в близост до София ще се запази.
 • Продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат.
 • Цените ще останат стабилни.

По-неблагоприятен:

 • Купувачите на имоти на етап "в строеж" ще бъдат по-внимателни при оценка на предлаганите схеми на плащане. Предприемачите, целящи да реализират планирания обем продажби преди получаване на разрешение за ползване, ще бъдат по-гъвкави в ценовата си политика.
 • Обемът от реализирани сделки "на зелено" ще намалее.
 • Очаква се преформатиране при свободните жилищни единици - част от тях ще бъдат обзаведени и ще доведат до по-голямо предлагане на наемни площи.

Източник: dnevnik.bg
Изображение: Tierra Mallorca от unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Бизнес имотите в Европа ще привлекат повече глобален капитал през 2021 г.
04.03.2021г 1291
Бизнес имотите в Европа ще привлекат повече глобален капитал през 2021 г.
Въпреки наложените допълнителни ограничения върху пътуванията през първото тримесечие на 2021 г. нарастват инвестициите в недвижими имоти с цел извличане на печалба.  

От привлекателния спред на доходността спрямо държавните облигации и засилващата се тенденция за партньорства между неевропейски капитал и базирани в Европа инвестиционни мениджъри вероятно ще окажат положително въздействие върху трансграничните инвестиции в Европа през 2021 г., пише консултантската компания.

Компанията прогнозира, че макар да се очаква европейските пари да останат съсредоточени върху възможности, близо до дома, неевропейският капитал вероятно ще надхвърли обема от сделки през миналата година. Според очакванията европейските трансгранични инвестиции ще регистрират ръст на активността с 10-15% на годишна база до около 120 млрд. евро.

Южнокорейските държавни фондове е по-малко вероятно да бъдат възпрепятствани от невъзможността за пътуване от гледна точка на оперативното си присъствие в Европа и установени партньорства с местни мениджъри на активи. Въпреки препятствията се очаква траен интерес към основен европейски продукт. Логистичните имоти със силни наемни договори ще останат популярни въпреки свиването на доходността.

През 2020 г. сингапурски инвеститори предприеха редица големи сделки с офис площи в центъра на Лондон. Това е допълнение към трайния им интерес към бизнес паркове в покрайнините, които предлагат възможности за по-висока доходност, както във Великобритания, така и на пазарите в континентална Европа. През 2021 г. сингапурските инвеститори ще засилят още повече установеното си присъствие на имотния пазар в Европа, като особено търсени са центровете за данни и недвижимите имоти, ориентирани към природните науки, въпреки ограниченото предлагане.

Контролът върху изтичането на капитали остава в сила за китайските купувачи, въпреки че ще се появят възможности за инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа, произтичащи от инициативата „Един пояс, един път“, като логистичните имоти стават обект на все по-голям интерес. Зараждащото се внимание към природните науки е свидетелство за амбициите на частните китайски инвеститори в Европа.

Засилената активност през последно време на северноамериканския капитал в Европа ще се запази през 2021 г. с фокус върху големи платформени сделки, особено в жилищния и логистичния сектор. 

Източник: investor.bg
Изображение: Pat Whelen от unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите
23.02.2021г 1167
Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите
До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.

Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече четири пъти е отлагана. Тя е по изискване на Европейския съюз. Паспортизацията е задължителна за сградите, които са построени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.

Tехническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност.

Средно се очаква за апартамент от 60 квадрата цената да бъде в порядъка на 200 лв. , обясни Александър Александров, който е професионален домоуправител.

Разходите се разделят между живущите в един вход, като е редно това разпределение да се случи на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.

Самата процедура може да стигне до година, процесът е сложен особено когато сградата се състои от повече от един отделен вход, т.е., няколко входа трябва да се обединят в едно, тъй като е важно да се знае, че паспортите се правят за цялата сграда, а не се прави поотделно за всеки вход.

Всеки вход избира представители, които избират фирми за техническите паспорти, но по думите на домоуправителя се стига до конфликти - коя фирма е по-добра, коя оферта е по-евтина, трудно се събират пари и реално може да отнеме и повече време от една година.

Източник: pariteni.bg
Изображение: nattanan23 от Pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.Над 50% от новото жилищно строителство у нас е съсредоточено в София и Варна
16.02.2021г 1409
Над 50% от новото жилищно строителство у нас е съсредоточено в София и Варна
Според изчисления на база данните на Националния статистически институт (НСИ) над половината от новото жилищно строителство у нас през 2020 г. е било съсредоточено в София и Варна.

В столицата през пандемичната 2020 г. е започнало строителството на близо 8000 нови жилища с обща разгъната застроена площ (РЗП) от малко над 1 млн. кв. м., а във Варна през същия период са започнали да се строят 3692 нови жилища с обща площ от малко над 460 хил. кв. м.

Общо в страната новозапочнатите жилища през 2020 г. са 20 735, като намаляват с 2187 спрямо година по-рано, а общата им площ достига малко над 2,5 млн. кв. м, като също се свива с 9,5% на годишна база.

Въпреки доминацията на София и Варна в новото жилищно строителство у нас през миналата година, то все пак е забавило леко темп и в двата града вероятно заради несигурността за икономиката и перспективите пред жилищния сектор, породени от пандемията. 

В столицата новозапочнатите жилища са с 945 по-малко спрямо 2019 г., въпреки че изглежда са по-големи, тъй като при общата им площ спадът е само с 5,6% на годишна база.

Макар че остава на трето място, Пловдив единствен сред четирите най-големи града в България, отбелязва ръст през 2020 г. както на новозапочнатите жилища, така и на общата им площ. 

В Града под тепетата е започнало строителството на 2406 нови жилища, или с 479 повече спрямо година по-рано, а тяхното РЗП достига малко над 300 хил. кв. м и расте с 22,8% на годишна база. Това се дължи на силната първа половина на годината за жилищното строителство в града, когато е стартирало строителството на над 60% от новозапочнатите жилища за цялата година.

В Бургас миналата година са стартирани повече, но по-малки жилища в сравнение с 2019 г. Техният брой достига 2345 и нараства с 516 спрямо година по-рано, но общата им площ от малко над 236 хил. кв. м леко намалява с 2,3% на годишна база.

Източник: investor.bg
Изображение: noodle kimm от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.74% от новите жилища у нас са двустайни и тристайни
09.02.2021г 1386
74% от новите жилища у нас са двустайни и тристайни
Според данни на на Националния статистически институт (НСИ) 74% от въведените в експлоатация жилища през четвъртото тримесечие на 2020 г. са двустайни и тристайни.

Средната полезна площ на новопостроените жилища се е увеличила от 93,7 кв. м през четвъртото тримесечие на 2019 г. на 96,4 кв. м през същото тримесечие на 2020 г. Най-нашироко живеят жителите на Габрово – 196,6 кв. м, и Смолян – 161,7 кв. м, а най-тесни са новите жилища във Варна – 72 кв. м, и Пазарджик – 74,2 кв. м

Общата полезна площ на новопостроените жилища през четвъртото тримесечие на 2020 г. е 424,1 хил. кв. м, или с 8,2% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 12,7% и достига 327,7 хил. кв. метра.

Най-много жилища са въведени в експлоатация в София – 1058, следват Пловдив с 820, Варна с 659 и Бургас с 492. 

През четвъртото тримесечие въведените в експлоатация жилищни сгради в страната са 969, а новопостроените жилища в тях – 4401. Спрямо същия период на предходната година сградите са с 32 повече, а жилищата в тях нарастват с 220.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради със стоманобетонна конструкция са 77%, с тухлена - 19%, с друга – 3,8%, а с панелна -  само 0,2%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (19,3%). В сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и вилите, докато броят на сградите от смесен тип намалява.

Източник: investor.bg
Изображение: Free-Photos от Pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.Средният размер на ипотечните кредити е нараснал през 2020г
02.02.2021г 1269
Средният размер на ипотечните кредити е нараснал през 2020г
Средният размер на ипотечните кредити у нас нараства с 12 на сто през 2020 г. на годишна база, от 95 хиляди лв. до 108 хил. лв., заяви Борислав Гостев, ръководител „Управление на Търговски партньори“ в ОББ.

“По данни на Българска народна банка през миналата година размерът на отпуснатите ипотечни кредити нараства с 400 милиона лева до общо четири  милиарда лева”, посочва още той.

По думите на Гостев притежанието на имот е сред водещите приоритети за българите, като по данни на Евростат 84% от тях имат собствено жилище при средно ниво за Европейския съюз (ЕС) от 70%.

“Заради социалната дистанция все повече се търси пространство - тристайни и четиристайни апартаменти. Засилва се и търсенето на затворени комплекси и къщи край градовете”.

Източник: investor.bg
Изображение: stevepb от Pixabay

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Имотният регистър с нови онлайн услуги
26.01.2021г 1426
Имотният регистър с нови онлайн услуги
Агенция по вписванията обяви, че пуска шест нови електронни услуги през единния портал, където потребителите на Имотния регистър ще могат да получават документи по електронен път, но с електронен подпис.

За да заявите онлайн услугата ви е нужна регистрация в портала, електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и платена такса през системата на еPay.

Новите услуги: издаване на заверен препис от вписан акт, както и на незаверен препис от вписан акт; издаване на удостоверение за лице, удостоверение за имот, удостоверение за лице за определен период и издаване на удостоверение за имот за определен период.

Незавереният препис потребителите могат да видят онлайн, в меню “Моите заявления” в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. В портала може да се направи и справка дали исканият документ е готов за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала или на място в служба по вписвания.

Източник: imoti.net
Изображение: CHUTTERSNAP от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Кога ще има спад на цените на жилища и броя сделки
22.01.2021г 1835
Кога ще има спад на цените на жилища и броя сделки
Изтеклата 2020-та определено беше година изпълнена с редица предизвикателства. Дни, в които беше трудно да планира каквото и да е. 
Пандемията с коронавируса постави на изпитание не само здравната система на световно ниво, но и икономиката като цяло. Някои сектори, като туризма и гражданската авиация са в колапс, докато други, като фармацевтичните компании, произвели ваксина срещу коронавирус, куриерските компании и онлайн търговията печелят милиарди евро.
Къде обаче остана пазарът на недвижими имоти? В началото на пандемията много анализатори направиха прогноза, че ни очаква кризата от 2009 г. Това обаче не се случи или поне не засегна най-масовия сегмент – жилищния. Какво се случи на българския пазар и какво предстои през Новата година? Отговор на тези въпроси дава в интервю Валентин Съйков, управител на агенция за недвижими имоти.
Господин Съйков, вие сте на свободния пазар на недвижими имоти в България от създаването му. 2020-та ли беше най-нетипичната година за пазара или напротив, коронавирусът по никакъв начин не се отрази върху недвижимите имоти?
Не бих казал, че 2020-та е най-нетипичната година. Имаме години, когато се случиха много големи сривове на пазара, които не бяха очаквани и изненадаха всички.
Първият е 1997-1998 гг. Тогава беше Виденована зима. Доларът скочи до 3000 лв. Бяхме свидетели на галопираща инфлация. Наистина пазарът изпадна в особено състояние. Никой не можеше да се ориентира какво става и какво ще стане не в следващите години и месеци, а в следващите дни.
Вторият голям удар беше отражението на световната финансова криза през 2009 г. и последствията у нас ги усещахме още 5 години след това, до 2014 г.
Това бяха сътресения несъпоставими с пазара през 2020 г. и неговите проявления. В началото на миналата година повечето от колегите, които работим отдавна и наблюдаваме сектора на недвижими имоти, забелязахме първите признаци на насищане на пазара, достигане на върхови нива на цени и първото тримесечие на 2020 г. започна, макар и със слаба, но наблюдаваща се тенденция за задържане на интереса и съответно на броя сделки. Очакването беше, че коронавирусът ще ускори тази тенденция. Но нещата се оказаха доста по-различни и тръгнаха в друга посока. Така завършихме 2020 г. с цени, които са не по-ниски от началото на годината.
Имахме и наченки на политическа криза през лятото на миналата година. Несигурност в управлението. Вероятност за предсрочни избори. Всичко това са фактори, които на теория би трябвало да охладят пазара и да предизвикат задържане и спадане на интереса към инвестиции в недвижими имоти, но може да кажем, че това не се случи.
Защо не се случи?
Първата причина от инвестиционна гл.т. е, че както знаем, българинът е изключително привързан към недвижимите имоти като инвестиция. През последните доста години недвижимите имоти са почти единственият актив, в който хората, които нямат самостоятелен бизнес, инвестират част от свободните си средства. А и тези, които разполагат с такъв бизнес, инвестират също в недвижимости.
Кризата, предизвикана от затварянето, в резултат на коронавируса, съвсем ограничи възможностите за каквото и да била друга инвестиция, освен в недвижим имот. Трябва да кажем, че март 2020 г. завари много хора със свободни средства в банките. Техните притеснения за това какво ще стане със световната икономика и в частност с българската, ги насочиха към това, което знаят, че е най-добрата рецепта още от времето на техните родители, баби и дядовци – да се купи един имот, защото той си седи, не иска „хляб и вода“, пази си стойността, а дори си я повишава.
Всички знаят, че дългосрочната тенденция за цените на имотите, е те винаги да поскъпват. След всяка криза на пазара има нов цикъл с нов възход, който повишава цените. Това е съществена причина.
Втората по-практична причина по отношение на жилищните имоти е промяна на нуждите на потребителите. Преминаването на работа от къщи промени в някаква степен критериите, особено на по-младите хора, за жилището, което им е необходимо. Видя се, че освен спалня, трябва да имаш и работен кабинет, за да може да се работи от къщи. Трябва да има пространство, където децата да учат. Това предизвика интереса към по-големите жилища с по-голям брой отделни помещения.
В някаква степен се породи интерес към къщите и селските имоти.
Другата категория са младите професионалисти, които могат да си позволят да работят дългосрочно от къщи, но тепърва започват да натрупват някакво материално благосъстояние, е търсенето на селски къщи в малко по-отдалечени райони около София – до 30-50 км. Но там търсенето е до 50 000 EUR, като това може да включва или не разходи за ремонт, довършване и други. Това също е изключително затруднено откъм предлагане. Не че няма такова. Старите селски къщи, които са основно от времето на социализма – нито състоянието им, нито архитектурата им отговарят на изискванията на едно съвременно семейство, да не говорим за разходите, които би струвал ремонтът, които могат да нахвърлят покупната цена на имота плюс околната среда, която не винаги допада на едни млади хора, които трябва да отглеждат деца плюс различни инфраструктурни проблеми, които биха затруднили работата и придвижването, пазаруването и други. Т.е. в много от тези села в Софийска и донякъде в Пернишка област покупката на една такава къща може да се окаже това, което беше покупката на жилище в Люлин, Младост, Обеля едно време – квартали „спални“, където хората се прибират само, за да преспят там през нощта и на другия ден да тръгнат за центъра на работа. Така, че удобствата, които предлагат тези села, също ги превръщат в „спални“. Това, за някои може да е достатъчно, но за доста от хората, които имат определен стил на живот, свързан с повече социални контакти, е проблематично.
Смятам, че ще има дългосрочен интерес в това отношение (бел. ред. търсенето на къщи извън големите градове). Има пазарна ниша, включително и интересни проекти в тази област. Тепърва ще има проекти.
Да не се стигне до пренасищане на пазара след няколко години?
Сигурно ще се стигне в даден момент до някакво насищане. Сигурно някои проекти дълготрайно ще предизвикват интерес и задоволство сред жителите. Други няма да вървят добре. След това хората ще се изселват от тях и ще искат да отидат на място, което ще отговаря повече на изискванията им. Но това сега е нова тенденция и пазарът ще отсее успешните от не толкова успешните проекти.
Какво ще се случи на пазара на жилища през 2021 г. като вземем под внимание промените настъпили през 2020 г.?
Връщайки се към констатациите и очакванията, които имахме в началото на 2020 г., това, което се случи в последствие може да го приемем като един цикъл на възход на пазара на имоти, както беше последният от 2015 г. до началото на 2020 г. Случилото се след първата вълна на пандемията от коронавирус може да го оприличим условно на един земетръс, а случилото се през лятото и есента, бих го оприличил на вторичен трус. Очаквахме, че сме стигнали върха на пазар, но имаше вторичен трус на още малко покачване и силен интерес към инвестициите в имоти. Трети трус не очаквам. Очаквам успокоение на пазара. Трудно е да се каже кога може да очакваме движение надолу по отношение на търсене и съответно на цените. Има фактори в това отношение като все по-голямото разминаване между равнищата на наемните и продажните цени, т.е. намалена рентабилност от отдаване на наем, не само на офисите, но и на жилищата. Почти спрялото движение на туристи изкара на пазара много от жилищата, които се отдаваха за нощувки.
Тя като че ли няма толкова пряка връзка с пазара на недвижими имоти?
Тя има по-скоро връзка с общото икономическо положение, което засяга други бизнеси, но все пак недвижимите имоти не са изолиран остров, тъй като хората инвестират пари в имоти, които са изкарани другаде и ако има несигурност, снижаване на доходите им, това до някаква степен ще се отрази.
Възможностите за продължаване на растежа са изчерпани на цените и съответно и на броя сделки. Двете в голяма степен са свързани, тъй като има голям интерес от много купувачи на пазара. Цените се увеличават. 
Има и редица други фактор, които е трудно да се предвидят. Не знаем при едно следващо правителство какво наследство ще заварим. Също така каква политика ще бъде принудено да следва. До голяма степен поддържането на инвестиционния интерес не само в България, но и в цяла Европа се подклажда от очакването на милиардите, които Европейския съюз „печата“ и се очаква да раздава. Но този оптимизъм дали ще бъде оправдан също е трудно да се каже. Кога ще дойдат тези пари, как ще дойдат, при какви условия и докога ще стигнат и съответно дали ще се отразят на пазара на имоти.

Източник: fakti.bg
Изображение: nattanan23 от Pixabay.com

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Каква беше 2020-та година за пазара на имоти?
06.01.2021г 1475
Каква беше 2020-та година за пазара на имоти?
Жилищният пазар в България премина колебливо, но без тежки сътресения през коронавирусната криза през 2020 г. Замръзването от средата на март, когато в страната ни беше въведено извънредно положение заради коронавируса, беше последвано от скок на продажбите през летните месеци. Брокери обясняват запазването на интереса към покупките на жилище с желанието на хората в ситуация на криза да потърсят убежище за спестяванията си в имоти като традиционна и позната форма на инвестиция и с благоприятните лихви по ипотечните кредити.

„Още при първоначалния стрес от въвеждането на извънредното положение повечето участници на пазара си дадоха сметка, че купувачите ще са тези, от които ще зависи дали и на какви нива ще се осъществяват сделките. През настоящата година само за територията на София има издадени разрешения за строеж на жилищни сгради за около 900 хил. кв.м площ, а за страната обемът надхвърля 2,5 милиона кв.м. Когато погледнем и към издадените разрешения за строеж за административни сгради и офис площи и отчетем големия срив в този сегмент, който вероятно ще продължи през следващите една-две години, на пазара ще излезе голямо количество имоти без купувачи за тях“, допълни тя.
Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на „Национално сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на компанията за недвижими имоти "Форос", малки и средни предприемачи са подходили отговорно към променената ситуация на пазара след началото на пандемията, като са решили да замразят проектите си, а това в известна степен е намалило натиска върху имотния пазар. „Тези предприемачи възприеха подобна тактика, защото разполагат с по-малка експертиза да прогнозират развитието на пазара и защото разчитат изключително на продажбите „на зелено“ за финансирането си. Някои от тях предпочетоха да намалят рисковете пред себе си и най-вече пред клиентите си, което е отговорно поведение“, отбеляза той.

Сделките
Брокерите отчитат, че след паузата на пазара през пролетта заради извънредното положение активността е започнала да се покачва леко през май, а през юни пазарът е бил особено силен дори при сравнение с нивата отпреди пандемията. „Третото тримесечие задмина миналогодишните нива на активност и брой сделки с ръст от малко под 3% за територията на цялата страна, а за някои от големите градове ръстовете достигаха 7%, 8%, дори над 12%“, посочи Изабела Клисарска.

Според Добромир Ганев значителният ръст на реално сключените сделки през третото тримесечие може да се обясни с отлагането на покупките през второто тримесечие, когато страната ни все още беше в извънредно положение заради коронавируса, на благоприятната политика на банките към лихвите и разумните критерии за ипотечно кредитиране. „Той може да е резултат и от подобряването на икономическите показатели в страната – много малка безработица, добри данни за доходите, а това веднага се отразява и на имотния пазар“, отбеляза той.

Имотите
Освен традиционния интерес към жилищни имоти за лично ползване, който движи пазара през последните няколко години, 2020 г. е дала тласък и на покупки на имоти, които не са били толкова атрактивни до момента, но пандемията ги е превърнала в хит – апартаменти на последни етажи с големи тераси и по възможност с богато озеленяване, апартаменти на партерни нива в затворени комплекси с обособени собствени дворни площи, ваканционни имоти с перспектива за по-продължително използване, селски къщи и парцели, сглобяеми къщи в близки до големите градове населени места.
„Голяма част от купувачите се блазнят от възможността балконът или терасата да не са просто място, където да сложат климатика или да прострат прането си, а да могат да прекарват и известно време там. Те се превръщат в съществена част от жилището и архитекти и предприемачи трябва да предвиждат подобна възможност в новите си проекти“, изтъкна Добромир Ганев.
Според него купувачите оценяват високо и имоти, които дават възможност за гъвкавост на вътрешните пространства. „Те искат с не твърде голяма инвестиция да могат да преграждат помещения, така че членовете на семейството да работят и учат. Вероятно тази тенденция ще се развие през следващите години“, отбеляза Ганев. Според него вследствие на здравната криза купувачите държат много и на здравословната среда на обитаване – добрите общи части, хигиената, съседите и начина им на обитаване на съседни апартаменти.

Източник: investor.bg

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Средната офертна цена на жилищата във Великобритания стигна рекорд през октомври
26.11.2020г 1423
Средната офертна цена на жилищата във Великобритания стигна рекорд през октомври
Ръстът на жилищния пазар във Великобритания е тласнал офертните цени за жилищата този месец нагоре с най-бързия темп от над четири години, тъй като купувачите са готови да платят повече за по-големи имоти след блокадата тази година, сочат публикувани в понеделник данни, цитирани от Ройтерс.

Имотният портал Rightmove съобщи, че офертните цени са скочили с 5,5% на годишна основа през октомври. Сега средната офертна цена достига рекордните 323 530 паунда (355 164 евро).

Само през октомври офертните цени са нараснали с 1,1% спрямо септември.

„Предишни рекорди рухват на този невероятен пазар и все още остават възможности в похода нагоре на цените на имотите“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

Компанията съобщи, че очаква годишният растеж на офертните цени да достигне връх от около 7% в края на годината.

Други допитвания за жилищния пазар обрисуват сходна картина с търсене, стимулирано от натрупания интерес през блокадата заради коронавируса, и временното замразяване на имотните данъци, както и желание на купувачите за по-големи имоти.

Перспективите за жилищния пазар през 2021 г. обаче изглеждат по-тежки, тъй като безработицата е вероятно да нарасне рязко през последните месеци на тази година на фона на повторното засилване на пандемията от коронавирус и смекчаването на мерките на правителството за подкрепа на компаниите.

В същото време инвестициите в имоти в Китай са нараснали през септември с най-бързия си темп от година и половина насам, подкрепени от силната строителна дейност в момент, когато икономиката набира инерция след коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Инвестициите в недвижими имоти през септември са се увеличили с 12% спрямо същия период на миналата година, най-големия скок от април миналата година насам, когато нараснаха със същия темп. Ръстът се ускорява спрямо 11,8% през септември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба, публикувани в понеделник.

За периода януари-септември инвестициите в имоти са отбелязали скок от 5,6% на годишна база, ускорявайки ръста си спрямо 4,6% за периода януари-август.

Имотният пазар в Китай беше сред първите, които се възстановиха от пандемията благодарение на по-евтините кредити и смекчаването на ограниченията за покупка на жилища.


Но държавните ръководители са притеснени от риска от балон. В редица големи градове през последно време бяха въведени нови ограничения, тъй като властите опитват да предотвратят рязък скок на цените и да контролират финансовата дейност на предприемачите.

От август насам регулаторите затягат контрола върху имотните предприемачи, за да предотвратят необуздано кредитиране в сектора и да ограничат рисковете от натрупване на прекомерен дълг.

Източник: investor.bg
Изображение: Aron Van de Pol от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Ръст от 13% в покупките на имоти през септември
26.11.2020г 1496
Ръст от 13% в покупките на имоти през септември
Броят на покупко-продажбите на недвижими имоти в България през септември е 18 142 - с 13% по-голям в сравнение със същия месец на предишната година, когато сделките са били 16 065. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Септември е първият месец от началото на COVID-кризата насам, в който активността на пазара е по-висока, в сравнение с миналата година. Той идва след три месеца на двуцифрени спадове, последвани от тримесечие догонващо обемите от 2019 г.

Общо за деветте месеца на годината в страната са вписани 132 275 покупко-продажби, което е с 10.4% по-малко от регистрираните 147 609 през същия период на 2019 г. (данните в това изречение са актуализирани, след като Агенцията по вписванията коригира на 8.10.2020 данните за третото тримесечие, публикувани на сайта й.)

При това през септември ръст се наблюдава във всеки от шестте големи града на страната. В София и Пловдив увеличението е с по 20% съответно до 2450 сделки за столицата и 1343 за Града по тепетата.

С 12.4% повече сделки са изповядани във Варна (1091 броя). Със сходен ръст (13%) е и Стара Загора, където са вписани 392 покупко-продажби.

Пазарът на имоти в Русе е с едноцифрено увеличение (5%) до 427 сделки. А на опашката е Бургас - с 4% ръст до 544 сделки.

Като цяло шестте големи града имат 34.4% дял от покупко-продажбите на имоти в страната през септември, при 33.6% през същия месец на миналата година. Това означава, че пазарът в тях през този сезон е една идея по-активен, отколкото по същото време миналата година.

През трите карантинни месеца - март, април и май, активността на имотния пазар падна средно с 38% под нивата си от предходната година. Най-тежък беше април, когато беше регистриран 55% срив на годишна база до 7678 сделки в цялата страна. През март намалението беше 27.5% до 11 808 сделки, а през април - 30.7% до 11 270.

През летните месеци - юни, юли и август активността започва да се възстановява. Сделките средно бяха с 0.5% по-малко, отколкото предишната година. През юни с 18 955 покупко-продажби пазарът беше с 0.96% под резултата от същия месец на 2019 г. Юли беше най-силният летен месец за имотния пазар в България - с ръст от 2.6% до 18 204 сделки. През август сделките намаляха с 4.3% на годишна база до 17 802.

Данните на агенцията по вписванията обхващат покупко-продажби на сгради и на земя, изповядани пред нотариус. Те не включват сделките на зелено.

Източник: сapital.bg
Изображение: Precondo CA от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.
COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки
26.11.2020г 1583
COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки
Коронавирусната криза е оптимизирала процеса по покупка на жилищен имот, тъй като на пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот. Времето за огледи е намаляло, а необходимият период за сключване на сделка се е скъсил. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Блокадата от средата на март до средата на май с цел овладяване на разпространението на коронавируса е поставила жилищните пазари в двата града на пауза, огледите са спрели, а това се е отразило и на броя на сделките. В Пловдив той е намалял с около 10% през първото тримесечие, спад е отчетен и между април и юни.

В Стара Загора сделките с имоти в началото на годината са нараснали с 10%, но през вторите три месеца са се забавили заради ограниченията вследствие на коронавируса. 

Цените на жилищата в Пловдив и Стара Загора продължават да растат, като увеличението е по-осезаемо в града под тепетата.

Активните купувачи са млади хора на възраст между 28 и 45 години, които искат да се сдобият със собствен дом. Засилен интерес има и към покупка на малки къщи с двор, а така също към по– големи къщи, гравитиращи към големите градове.

Активното жилищно строителство се запазва.

Източник: investor.bg
Изображение:  Alexas_Fotos от Unsplash

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със TOPIMMO, за да получиш разрешение.