Неудържим ръст на цените на имотите по целия свят

09.09.2021г 973
Неудържим ръст на цените на имотите по целия свят
Двуцифреното повишение на цените на имотите вече се превръща в норма в много държави - най-вече в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ и Канада.

Реалните цени на имотите (с отчетена инфлация) нарастват в 43 от 56-те имотни пазара, които досега са публикували данни за второто тримесечие. По-оптимистичните номинални данни, с които са по-запознати хората, показват, че цените на имотите нарастват в 50 държави, остават без промяна в една и отчитат понижение в само пет.

Като основни причини за това могат да бъдат счетени ниските лихвени проценти, облекчената парична политика и огромните правителствени стимули в много държави, се казва в анализ на Global Property Guide.

Бумът в цените на имотите в Европа продължава да набира сила, въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19. Цените на имотите на Стария континент бележат ръст през второто тримесечие в 23 от 25-те държави, за които има данни. Три от петте най-силни имотни пазара в глобалното проучване на Global Property Guide са в Европа – Черна гора, Словакия и Швеция.

Спад - и то минимален, в цените на имотите през второто тримесечие в Европа отчитат единствено Варшава, Полша (-2.06%) и Италия (-0.85%), според Global Property Guide.

Имотните пазари в Северна Америка процъфтяват. В САЩ цените на жилищата достигнаха рекордно високи нива, тъй като ограниченото предлагане спъва продажбите, въпреки продължаващия силен интерес към новото строителство, подкрепен от много ниските лихви и огромни правителствени стимули.

Подобно е положението и в Канада, където цените на имотите във водещите 11 града отново отчитат силен ръст след продължило две години забавяне в темповете на растеж, който се дължи на голямото търсене и на подобрените икономически перспективи.

Имотните пазари в азиатско-тихоокеанския регион набират сила, като на преден план изпъкват Нова Зеландия, Южна Корея, Япония, Шри Ланка и Австралия.

Източник: profit.bg
Изображение: Wynand van Poortvliet от Unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.
Мащабите на този огромен имотен бум са безпрецедентни