Пада възрастта на хората, които ползват кредит за жилище

29.07.2021г 1082
Пада възрастта на хората, които ползват кредит за жилище
Според анализ на Райфайзенбанк все по-млади хора са се възползвали от изгодните условия по жилищен кредит през кризисната 2020 г. спрямо предходната. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020-а е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

Единствено известни промени се забелязват в предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот, което е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието ни, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор на банката с ресор Банкиране на дребно.

Със заем през 2020 г. са се купували предимно апартаменти (90%), а с останалите 10% – къща или вила.

Още повече нарастват предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата спрямо 76% през 2019 г.) и към все по-нови сгради – 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано.

Източник: pariteni.bg
Изображение: Tierra Mallorca от unsplash

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.


Какви имоти с ипотека купуват младите