Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки

16.10.2023г 552
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
Търсите нов дом, а пред вас са поставени многобройни предложения от старо и ново строителство? Подбрахме за вас осем основни съпоставки, който да направят изборът ви по– лесен.

1.       Състояние

Разбира се всичко ново изглежда на пръв поглед по– привлекателно! Но действително ли е така? Въпреки влаганите модерни материали и технологии, често строителните компании са готови да спестят, за да намалят себестойността на крайния продукт и увеличат печалбата от продажната цена. Тези скрити недостатъци могат да се проявят след време, като пукнатини при слагане на сградата, мухъл и др. Част от тях могат да се покрият от гаранционния период, но и често остават за сметка на собствениците. От друга страна, старото строителство е устояло на времето и реално можете да видите неговото състояние. Въпреки това, ако става въпрос за панелен блок, може да се наложи саниране, подмяна на ВиК и ел инсталации и други, които имат срок на амортизация.

2.       Квадратури

Навлизането на новото строителство доведе до различен начин, по който се извършва площообразуването в сравнение с миналото. Новото строителство се описва като застроена площ и общи части, като крайното ценообразуване е на база квадратурата с общи части. Така, например апартамент предлаган като 120 кв.м., обикновено означава, че реално ще можете да ползвате 100 кв.м. чиста жилищна площ. За сравнение, апартамент старо строителство описан в нотариалния като като 120 кв.м. означава, че това е чистата му квадратура. Поради поскъпването на имотите като цяло, често строителите прибягват до проекти на жилища с малки стаи и площи, за да направят крайната цена атрактивна. Това не е типично за строителството от миналото, при което няма да срещнете спалня от 9 кв.м.

3.       Разрешение за ползване

Новото строителство е свързано с технологичен период, в който трябва да бъде изпълнено и въведено в експлоатация. Често финалното Разрешение за ползване Акт 16 се бави дълго поради бюрократични причини, а в някои случаи дори е невъзможно да се получи. Това поставя в риск потенциалните купувачи и създава неудобства.

4.       Собственост

Новото строителство обикновено е собственост на фирмата– инвеститор, която прехвърля правата на купувача. Необходимо е да се уверите, че върху имота няма ипотеки и възбрани, но при всички положения въпросът със собствеността е по– ясен от този на старото строителство. При второто често се явяват много наследници, от които не всички изявяват желание да продават. Възможно е да има приписано право на ползване и да се окаже, че купувате жилището заедно с някой, който има право да го ползва до живот.

5.       Такса поддръжка

В последните години изникнаха многобройни комплекси от затворен тип, притежаващи богато озеленяване, басейни и много удобства. Тяхното поддържане и управление, обаче е свързано с висока такса за поддръжка. Често има несъгласие между съседите, което води до проблеми при общото стопанисване.

6.       Инфраструктура 

Кварталите, изградени преди десетилетия са облагородени отдавна. Канализацията и улиците са оформени и действащи. Помислено е за градинки и междублокови пространства. Има добра мрежа от училища, детски градини и градски транспорт. В новите квартали чето има  недовършените пътища и инфраструктура, липсват добри комуникации.

7.       По-ниски данъци

Това е предимство на старото строителство, за което купувачите рядко се замислят, но си струва да се обърне внимание на разликата в данъчната оценка и съответно на дължимите данъци.

8.       Финансиране

Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелено жилище.

Както новото, така и старото строителство са свързани с определени предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно преценени от купувачите, съобразно конкретното състояние на даден имот.

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Както новото, така и старото строителство са свързани с определени предимства и недостатъци