Какво да очакваме с пазара на имоти през 2022 година

18.01.2022г 906
Какво да очакваме с пазара на имоти през 2022 година
По анализ на експерти от Кредит център през новата 2022 година ще се запазят лихвените нива, като тези през 2021 и при ипотечните и при потребителските кредити, като по-добри оферти ще виждаме в отделни промоционални периоди на банките през годината.

Те очакват ръстът на пазара на ипотеки да бъде около 10%, въпреки високата база на 2021 година, основно поради продължаващия голям интерес към покупка на жилища в големите градове на страната.

Въпреки ръста на цените на имотите в големите градове, интересът за покупка ще се запази, като основен двигател ще са спестяванията на населението (депозитите надхвърлят 61 милиарда лева) и добрите лихви по ипотечните кредити. Кредит център продължава да съветва клиентите си да бъдат внимателни с задлъжняването си, да не надскачат възможностите си и внимателно да избират най-добия за тях кредитен продукт.

В края на 2021 година лихвите по жилищните ипотечни заеми са в рамките на 2.3% – 2.8%, което отново е рекорд за най-ниски лихви на българския ипотечен пазар. Въпреки двете вълни на ковид пандемията, в икономиката много сектори продължиха да работят добре и заетите в тях активно се включиха и в пазара на недвижими имоти и ипотечно кредитиране и формираха ръст около 17% спрямо 2020 година.

При процента на финансиране предпочитан от клиентите остава диапазонът между 70% и 80% от стойността на имота, като има покачване на интереса към финансиране между  80 и 90% най-вече при купуващите ново строителство.

Източник: pariteni.bg
Изображение: Tierra Mallorka от  Unsplach

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

Въпреки ръста на цените на имотите в големите градове, интересът за покупка ще се запази