5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето

29.08.2023г 441
5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето
Решението за покупка на ваканционен имот на морето е емоционално. Вече имате своето основно жилище, но мечтаете да можете избягате понякога извън забързания и прашен град. Омръзнал ви е стреса от това да избирате различни хотели, да планувате предварително, искате да бъдете спонтанни и да имате своето „местенце“, обзаведено и аранжирано по ваш вкус.

И ето, вече сте решили и трябва да направите най-добрия избор! Какво трябва да имате предвид, когато избирате?

1. Цена

Цената в повечето от случаите е водеща за купувачите на втори имот. Търсят се изгодни предложения, за да се оптимизират допълнителните разходи по бъдещата му поддръжка, при условие че ще се използва за ограничено време. Вероятно е подозрително ниската цена да крие недостатъци, свързани разположение  и етажност на апартамента, такса поддръжка, проблеми със сградата. Решете с кое можете да направите компромис и подредете приоритетите си!

2. Инвестиция или  ваканционен имот за собствено ползване

Решението да закупите втори имот може да е породено от интерес за влагане на средства с цел доходи от наем или за собствено ползване.

Ако купите имот за инвестиция, това не гарантира автоматично старт на приходи от наем. В повечето затворени комплекси има управляваща компания, но като собственици няма да имате възможност да ползвате имота когато спонтанно решите. Той ще трябва да се чисти и поддържа, но и да се рекламира в различните портали, за да се привлекат туристи в него.

При купуване на апартамент за собствено ползване, трябва да решите най-вече дали да е в комплекс или в малка сграда.

3. Комплекс или малка сграда

Апартамент за ваканционно жилище в комплекс купуват хората, които търсят екстри – спа, басейн, озеленени пространства. Тези собственици плащат и за такса поддръжка, която варира в различни размери.

Апартамент в малка сграда избират хората, които не търсят задължително лукс и допълнителни удобства, желаят да плащат минимална такса поддръжка, искат да познават съседите си.

5. Локация

Тук можем да разграничим две възможни локации непосредствено до морето или неговата периферия. 

Локация „първа линия море“ обикновено е свързана с купувачи, търсещи инвестиция. Тук възможността за отдаване под наем и високи доходи е по– голяма.

Апартаментите в периферията в повечето случаи са предпочитани от тези, които купуват втори имот за лично ползване.

Независимо от целите за покупка, ваканционните имоти остават предпочитани като вложения на парични средства с отлична перспектива за запазване на вашите спестявания.

Доверете се на ТОПИММО,  за да разберете кои са най– актуалните и изгодни предложения на пазара по нашето Черноморие!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Независимо от целите за покупка, ваканционните имоти остават предпочитани като вложения на парични средства с отлична перспектива за запазване на вашите спестявания