Продажба и наем на недвижими имоти във Варна и региона

Топ оферти

< >

Имоти по локация

< >
Искате да продадете своя имот?
Оставете ни Ваш телефон и ние ще се свържем с Вас
Оставете ни Ваш телефон и ние ще се свържем с Вас

Ново строителство

< >

Услуги

< >

Последни оферти

< >

Новини и полезни статии

Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
16.10.2023г 103
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
Търсите нов дом, а пред вас са поставени многобройни предложения от старо и ново строителство? Подбрахме за вас осем основни съпоставки, който да направят изборът ви по– лесен.

1.       Състояние

Разбира се всичко ново изглежда на пръв поглед по– привлекателно! Но действително ли е така? Въпреки влаганите модерни материали и технологии, често строителните компании са готови да спестят, за да намалят себестойността на крайния продукт и увеличат печалбата от продажната цена. Тези скрити недостатъци могат да се проявят след време, като пукнатини при слагане на сградата, мухъл и др. Част от тях могат да се покрият от гаранционния период, но и често остават за сметка на собствениците. От друга страна, старото строителство е устояло на времето и реално можете да видите неговото състояние. Въпреки това, ако става въпрос за панелен блок, може да се наложи саниране, подмяна на ВиК и ел инсталации и други, които имат срок на амортизация.

2.       Квадратури

Навлизането на новото строителство доведе до различен начин, по който се извършва площообразуването в сравнение с миналото. Новото строителство се описва като застроена площ и общи части, като крайното ценообразуване е на база квадратурата с общи части. Така, например апартамент предлаган като 120 кв.м., обикновено означава, че реално ще можете да ползвате 100 кв.м. чиста жилищна площ. За сравнение, апартамент старо строителство описан в нотариалния като като 120 кв.м. означава, че това е чистата му квадратура. Поради поскъпването на имотите като цяло, често строителите прибягват до проекти на жилища с малки стаи и площи, за да направят крайната цена атрактивна. Това не е типично за строителството от миналото, при което няма да срещнете спалня от 9 кв.м.

3.       Разрешение за ползване

Новото строителство е свързано с технологичен период, в който трябва да бъде изпълнено и въведено в експлоатация. Често финалното Разрешение за ползване Акт 16 се бави дълго поради бюрократични причини, а в някои случаи дори е невъзможно да се получи. Това поставя в риск потенциалните купувачи и създава неудобства.

4.       Собственост

Новото строителство обикновено е собственост на фирмата– инвеститор, която прехвърля правата на купувача. Необходимо е да се уверите, че върху имота няма ипотеки и възбрани, но при всички положения въпросът със собствеността е по– ясен от този на старото строителство. При второто често се явяват много наследници, от които не всички изявяват желание да продават. Възможно е да има приписано право на ползване и да се окаже, че купувате жилището заедно с някой, който има право да го ползва до живот.

5.       Такса поддръжка

В последните години изникнаха многобройни комплекси от затворен тип, притежаващи богато озеленяване, басейни и много удобства. Тяхното поддържане и управление, обаче е свързано с висока такса за поддръжка. Често има несъгласие между съседите, което води до проблеми при общото стопанисване.

6.       Инфраструктура 

Кварталите, изградени преди десетилетия са облагородени отдавна. Канализацията и улиците са оформени и действащи. Помислено е за градинки и междублокови пространства. Има добра мрежа от училища, детски градини и градски транспорт. В новите квартали чето има  недовършените пътища и инфраструктура, липсват добри комуникации.

7.       По-ниски данъци

Това е предимство на старото строителство, за което купувачите рядко се замислят, но си струва да се обърне внимание на разликата в данъчната оценка и съответно на дължимите данъци.

8.       Финансиране

Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелено жилище.

Както новото, така и старото строителство са свързани с определени предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно преценени от купувачите, съобразно конкретното състояние на даден имот.

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки
05.09.2023г 223
Къща на село - мечти и реалности в 6 стъпки
Мнозина от нас мечтаят за къща на село, водени от носталгичното чувство за летата при баба и дядо или просто желанието да прекарват повече време след зеленина, в грижа за екологично чиста продукция и цветни лехи. Но всъщност както изборът, така и свързаните с тази покупка режийни разходи изискват внимателна преценка.

Обмисляйки покупка за къща на село, трябва да имате предвид няколко основни и важни неща.

1.       Локация

Местоположението на селото трябва да отговаря на вашите възможности да посещавате и полагате грижи за имота. Можете да определите радиус, в който да съсредоточите вашето внимание. Важно е селото да е с добри транспортни връзки, поддържана инфраструктура, наличие на хранителен магазин. Допълнителен плюс би била развита читалищна дейност и други социални инициативи. 

2.       Състояние на къщата

Повечето селски къщи се нуждаят от дейности по реновацията им. Възможно е някакъв ремонт вече да е бил направен, но може той да е само козметичен и да има скрити дефекти. Необходимо е да се прецени състоянието на покрива, дограмата, вътрешните стени /пукнатини и проблеми с конструкцията/ и двора. Често разходите, вързани с тях могат да надхвърлят цената на имота. Важно е да се прецени и вида на къщата, дали е гредоред или масивна такава.

3.       Комуникации

Задължително трябва да се информирате какви са наличните комуникации към имота. Ако има проблем с електричеството, това ще е свързано с допълнителен разход като електрогенератор. Повечето села са без централна канализация, което е свързано с разходи по почистване на септичните ями. Друг основен момент е как стои въпроса със сметопочистването и извозването на битовите отпадъци.

4.       Дворно място

При избор на имот е важна и големината на дворното място. Често купувачите желаят големи дворни места, но те са свързани със значителни разходи по поддръжката им. Оптималната големина на парцела обичайно е 500– 800 кв.м. Важно е да се провери и какво е водоснабдяването, има ли централна канализация или кладенец. Добре е да решите въпроса с поливната система, а така също и хидрофорна такава, тъй като налягането на водата в селата обичайно е недостатъчно. 

5.       Съседи

За да имате приятно пребиваване във вашата къща на село е необходимо е да се информирате какви са вашите съседи. Дали имотите около вас са населени, а ако не са какви са плановете за тях. Добре е да проучите варианти дали някой би помагал с поддръжката на имота, тъй като той няма да се обитава постоянно.

6.       Документи

Повечето селски къщи са притежавани от поколения и често има нередности в документацията, неправилни квадратури и граници. Добре е да проверите дали строителството на къщата е било законно и как стоят нещата в момента. Преди да купите парцел с къща на село, добра идея е да се запознаете с основния план на селото. Така ще може да разберете инфраструктурата, къде минава пътя, дали има наблизо гора, пасище или защитени територии, които да възпрепятстват разширяването на имота.

Покупката на къща на село не е само розова мечта, а реалност със своите предизвикателства, която си струва всички усилия. После остава удоволствието да се радвате на всички красиви сезони, чист въздух и храна и живот в синхрон с природата!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето
29.08.2023г 267
5 съвета при решение за покупка на ваканционен имот на морето
Решението за покупка на ваканционен имот на морето е емоционално. Вече имате своето основно жилище, но мечтаете да можете избягате понякога извън забързания и прашен град. Омръзнал ви е стреса от това да избирате различни хотели, да планувате предварително, искате да бъдете спонтанни и да имате своето „местенце“, обзаведено и аранжирано по ваш вкус.

И ето, вече сте решили и трябва да направите най-добрия избор! Какво трябва да имате предвид, когато избирате?

1. Цена

Цената в повечето от случаите е водеща за купувачите на втори имот. Търсят се изгодни предложения, за да се оптимизират допълнителните разходи по бъдещата му поддръжка, при условие че ще се използва за ограничено време. Вероятно е подозрително ниската цена да крие недостатъци, свързани разположение  и етажност на апартамента, такса поддръжка, проблеми със сградата. Решете с кое можете да направите компромис и подредете приоритетите си!

2. Инвестиция или  ваканционен имот за собствено ползване

Решението да закупите втори имот може да е породено от интерес за влагане на средства с цел доходи от наем или за собствено ползване.

Ако купите имот за инвестиция, това не гарантира автоматично старт на приходи от наем. В повечето затворени комплекси има управляваща компания, но като собственици няма да имате възможност да ползвате имота когато спонтанно решите. Той ще трябва да се чисти и поддържа, но и да се рекламира в различните портали, за да се привлекат туристи в него.

При купуване на апартамент за собствено ползване, трябва да решите най-вече дали да е в комплекс или в малка сграда.

3. Комплекс или малка сграда

Апартамент за ваканционно жилище в комплекс купуват хората, които търсят екстри – спа, басейн, озеленени пространства. Тези собственици плащат и за такса поддръжка, която варира в различни размери.

Апартамент в малка сграда избират хората, които не търсят задължително лукс и допълнителни удобства, желаят да плащат минимална такса поддръжка, искат да познават съседите си.

5. Локация

Тук можем да разграничим две възможни локации непосредствено до морето или неговата периферия. 

Локация „първа линия море“ обикновено е свързана с купувачи, търсещи инвестиция. Тук възможността за отдаване под наем и високи доходи е по– голяма.

Апартаментите в периферията в повечето случаи са предпочитани от тези, които купуват втори имот за лично ползване.

Независимо от целите за покупка, ваканционните имоти остават предпочитани като вложения на парични средства с отлична перспектива за запазване на вашите спестявания.

Доверете се на ТОПИММО,  за да разберете кои са най– актуалните и изгодни предложения на пазара по нашето Черноморие!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригиналнен материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

За нас

TOPIMMO със своя нов облик отвори врати през една от най-предизвикателните години в нашето съвремие, 2020.  Нашите услуги са насочени към клиентите, които търсят персонализирано обслужване и личен подход, извършени в условия на безопасност както на физическо, така и на финансовото ниво. Стремежът ни е да се разграничим от масовите агенции за имоти, от тежките им йерархични структури,  като на разположение е един стегнат екип, доказал се с в годините и устоял на кризите.  Ние гъвкаво се адаптирахме към променящите се условия, за да отговорим на вашите нужди в новата среда.
За нас