Продажба и наем на недвижими имоти във Варна и региона

Топ оферти

< >

Имоти по локация

< >
Искате да продадете своя имот?
Оставете ни Ваш телефон и ние ще се свържем с Вас
Оставете ни Ваш телефон и ние ще се свържем с Вас

Ново строителство

< >

Услуги

< >

Последни оферти

< >

Новини и полезни статии

Намален брой на сделките с недвижими имоти и задържане на цените
22.02.2024г 567
Намален брой на сделките с недвижими имоти и задържане на цените
Основният въпрос, който отминалата 2023 година заложи е има ли “имотен балон“ и как той се отразява на активността на купувачите и продавачите, както и на броя сключени сделки.

Тенденциите, които логично продължават от края на минала година, са за един пазар, който е достигнал поскъпване на цените на жилищните имоти,  като Индексът за жилищните цени на НСИ показва ръст във всеки от четирите големи града през всяко от трите тримесечия на 2023 г., за които има данни. Поскъпването варира между 7%, измерени в София през лятото, до 20.3% във Варна през пролетта.

Наблюдаваме един пазар, който е обслужван от активни банкери, както и купувачи във все по–млада възраст, които разчитат на ипотечни кредити за придобиване на имот. Същевременно и известна предпазливост от страна на строителните предприемачи, който въпреки поскъпването на цените „на зелено“ през през 2022 г. когато те нараснаха с 30%, а през 2023 г. - с 10%, като функция на инфлацията, трябваше да отчетат, че са нужни поне няколко години докато заплатите догонят ръста им и това да подобри покупателната способност на купувачите.

Факт е, че високите цени охлаждат пазара, но все още ниските лихви и намалялото предлагане на нови жилища го предпазват от сътресения. В края на 2023 г. и купувачи, и предприемачи, които са се оттеглили в изчакване, започват да се завръщат.

Спад на сделките с недвижими имоти има, но не е толкова драстичен. Във Варна продължават да се търсят качествени имоти в предпочитани райони и ниво на строителство, независимо от високата им цена. Предпочитани остават Гръцката махала, идеален център, зоните около Морската градина. Докато има такова търсене, както и сделки, които се реализират на такива нива, не можем да говорим за „имотен балон“. Това е продължение на тенденцията от миналата година за един сравнително балансиран пазар, който е по– лесно предвидим и благоприятен.

Като обобщение, ниските лихви по ипотечните кредити, спадът в предлагано ново строителство, както и увеличението на средната брутна работна заплата /50%/ са фактори, които влияят позитивно върху пазара на недвижими имоти.

Увеличаването на броя на сделките, започнало през четвъртото тримесечие на 2023 г., вероятно ще продължи. Специалистите от бранша констатират,  че цените ще се покачват леко и като брой продажби 2024 г. ще достигне нивата от 2022 г. Преди хората се чувстваха несигурни накъде отива пазарът и затова и инвестиционните имоти малко намаляха като процент. Сега разбраха, че няма да има очаквания спад на цените, и продължиха да купуват. Активни на пазара в момента са хора от по–младите възрастови групи между 25– 40 годишна възраст, работещи в IT сфера, здравеопазване. Друга продължаваща тенденция е търсене на жилище в по–голям град, с цел миграция и по–добри условия за работа и живот. За Варна това са клиенти от Разград, Силистра, Русе, Добрич, Търговище.

Нагласите за 2024 г. са оптимистични, но развитието зависи от множество фактори, които са трудни за предсказване. 

Източник: Сapital.bg

Изображение: Topimmo

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

 

 

 

 

 

 

Официално откриване на офис "ТАЛЯНА" на ТОПИММО
05.12.2023г 674
Официално откриване на офис "ТАЛЯНА" на ТОПИММО
С радост споделяме, че новият офис на ТОПИММО - „ТАЛЯНА“ бе официално открит на 30 ноември 2023 година с тържествен водосвет и стилен коктейл.

Съвместно с нашите партньори от Top Rent A Car посрещнахме представители на водещи агенции за имоти, строителни компании, нотариуси, адвокати, обществени деятели, лоялни клиенти и още много приятели, които споделиха с нас този важен ден. Благодарим на всички за позитивната енергия, с която орисахте нашето ново и специално пространство където ще посрещаме и обслужваме своите клиенти. Продължаваме да превръщаме недвижимите мечти в реалност с още по–голям ентусиазъм и професионализъм!

Очакваме всички наши клиенти на ул. „Преслав“ 7 в комфортна обстановка, където миналото се среща с настоящето, a нашият екип от професионалисти ще ви съдейства с усмивка и лично  отношение за покупка, продажба, наемане или отдаване на недвижим имот!

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
16.10.2023г 551
Ново или старо строителство, 8 основни съпоставки
Търсите нов дом, а пред вас са поставени многобройни предложения от старо и ново строителство? Подбрахме за вас осем основни съпоставки, който да направят изборът ви по– лесен.

1.       Състояние

Разбира се всичко ново изглежда на пръв поглед по– привлекателно! Но действително ли е така? Въпреки влаганите модерни материали и технологии, често строителните компании са готови да спестят, за да намалят себестойността на крайния продукт и увеличат печалбата от продажната цена. Тези скрити недостатъци могат да се проявят след време, като пукнатини при слагане на сградата, мухъл и др. Част от тях могат да се покрият от гаранционния период, но и често остават за сметка на собствениците. От друга страна, старото строителство е устояло на времето и реално можете да видите неговото състояние. Въпреки това, ако става въпрос за панелен блок, може да се наложи саниране, подмяна на ВиК и ел инсталации и други, които имат срок на амортизация.

2.       Квадратури

Навлизането на новото строителство доведе до различен начин, по който се извършва площообразуването в сравнение с миналото. Новото строителство се описва като застроена площ и общи части, като крайното ценообразуване е на база квадратурата с общи части. Така, например апартамент предлаган като 120 кв.м., обикновено означава, че реално ще можете да ползвате 100 кв.м. чиста жилищна площ. За сравнение, апартамент старо строителство описан в нотариалния като като 120 кв.м. означава, че това е чистата му квадратура. Поради поскъпването на имотите като цяло, често строителите прибягват до проекти на жилища с малки стаи и площи, за да направят крайната цена атрактивна. Това не е типично за строителството от миналото, при което няма да срещнете спалня от 9 кв.м.

3.       Разрешение за ползване

Новото строителство е свързано с технологичен период, в който трябва да бъде изпълнено и въведено в експлоатация. Често финалното Разрешение за ползване Акт 16 се бави дълго поради бюрократични причини, а в някои случаи дори е невъзможно да се получи. Това поставя в риск потенциалните купувачи и създава неудобства.

4.       Собственост

Новото строителство обикновено е собственост на фирмата– инвеститор, която прехвърля правата на купувача. Необходимо е да се уверите, че върху имота няма ипотеки и възбрани, но при всички положения въпросът със собствеността е по– ясен от този на старото строителство. При второто често се явяват много наследници, от които не всички изявяват желание да продават. Възможно е да има приписано право на ползване и да се окаже, че купувате жилището заедно с някой, който има право да го ползва до живот.

5.       Такса поддръжка

В последните години изникнаха многобройни комплекси от затворен тип, притежаващи богато озеленяване, басейни и много удобства. Тяхното поддържане и управление, обаче е свързано с висока такса за поддръжка. Често има несъгласие между съседите, което води до проблеми при общото стопанисване.

6.       Инфраструктура 

Кварталите, изградени преди десетилетия са облагородени отдавна. Канализацията и улиците са оформени и действащи. Помислено е за градинки и междублокови пространства. Има добра мрежа от училища, детски градини и градски транспорт. В новите квартали чето има  недовършените пътища и инфраструктура, липсват добри комуникации.

7.       По-ниски данъци

Това е предимство на старото строителство, за което купувачите рядко се замислят, но си струва да се обърне внимание на разликата в данъчната оценка и съответно на дължимите данъци.

8.       Финансиране

Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелено жилище.

Както новото, така и старото строителство са свързани с определени предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно преценени от купувачите, съобразно конкретното състояние на даден имот.

Източник: ТОПИММО

Изображение: ТОПИММО

Публикуваната статия е оригинален материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се с TOPIMMO, за да получиш разрешение.

 

За нас

TOPIMMO със своя нов облик отвори врати през една от най-предизвикателните години в нашето съвремие, 2020.  Нашите услуги са насочени към клиентите, които търсят персонализирано обслужване и личен подход, извършени в условия на безопасност както на физическо, така и на финансовото ниво. Стремежът ни е да се разграничим от масовите агенции за имоти, от тежките им йерархични структури,  като на разположение е един стегнат екип, доказал се с в годините и устоял на кризите.  Ние гъвкаво се адаптирахме към променящите се условия, за да отговорим на вашите нужди в новата среда.
За нас